Geen vrieskou

Siberische kou is Rusland binnen gedreven en dat heeft de temperatuur in Moskou vanochtend tot 30 graden onder nul gedrukt. De komende etmalen houdt de extreme vorst daar stand, waarbij uitlopers Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië beïnvloeden. Zo zal het dit weekeinde in Warschau overdag amper -11 graden worden.

Bij ons in Nederland hebben we te maken met een zuidwestelijke wind en daarmee wordt juist tamelijk milde lucht aangevoerd. Niet dat het daarin geen enkele keer tot vorst komt. Vanavond en aan het begin van de nacht zijn er dermate brede opklaringen dat het in de oostelijke helft 1 à 2 graden gaat vriezen. Plaatselijk vormt zich een mistbank door de weggevallen wind. In de loop van de nacht arriveren vanuit het westen wolkenvelden, later gevolgd door wat lichte regen en motregen.

Morgenochtend valt er nu en dan enige neerslag, waarbij in het noordoosten kans bestaat op wat (natte) sneeuw. In de hele oostelijke helft kan her en der gladheid voorkomen, in de noordoosthoek door bevriezing van natte wegen. Voor de rest blijft het morgen zo goed als bewolkt met van tijd tot tijd wat regen of motregen. Alleen in Zeeland zou de zon 's middags nog even kunnen doorbreken.

In de nacht naar vrijdag is de nachtelijke vorst helemaal verdwenen. Het is overwegend droog, maar de nacht wordt gevolgd door een natte en windrijke vrijdag. Inmiddels is het dan 's middags maar liefst 8 à 9 graden.