Franse bevolking groeit én vergrijst

Volgens peilingen zijn de Fransen pessimistischer dan ooit over de toekomst, maar hun gezinsplanning wijst daar niet op. Integendeel: vorig jaar hebben de Fransen een nieuwe groeispurt ingezet, zo blijkt uit bevolkingsonderzoek dat het nationale bureau voor de statistiek Insee gisteren publiceerde.

In 2005 werden in Frankrijk ruim 807.400 kinderen geboren, bijna evenveel als in het recordjaar 2000 (808.200). Verrekend met het sterftecijfer en het migratiesaldo groeide de Franse bevolking vorig jaar met 367.000. In totaal wonen er nu 62,9 miljoen mensen in het land.

Premier Dominique de Villepin noemde Frankrijk al 'het jongste land van het oude continent' .

Een van de verklaringen voor deze, in Europa atypische, demografische ontwikkeling is dat Frankrijk al jaren een actieve geboortepolitiek voert. Nu is zo'n 25 procent van de bevolking jonger dan 20 jaar. Vorig jaar voerde de Franse regering nog een extra toeslag van maandelijkse 750 euro in voor ouders die hun werk een jaar onderbreken na hun derde kind. De effecten daarvan tellen nog niet mee in de nieuwe cijfers.

Uit de gegevens van het Insee blijkt dat de Franse vrouw nu gemiddeld 1,94 kind krijgt. Gemiddeld krijgen Europese vrouwen 1,5 kind. In de VS ligt dat cijfer op 2,07.

Een hoog kindertal moet onder meer de effecten van de vergrijzing opvangen. Ook die zet door, zo blijkt uit de gegevens het Insee. Nu is 16,2 procent van de Fransen ouder dan 65 jaar.