Financial Times betaalt schikking

De Britse zakenkrant Financial Times betaalt een schadevergoeding aan een Brits effectenkantoor in verband met een serie artikelen met beschuldigingen over dat kantoor. Het gaat om 300.000 pond (440.000 euro) voor de schade en 2,2 miljoen pond voor de juridische kosten. Ook publiceert de krant een excuus op zijn website en in de Britse editie van de krant. De schikking maakt een einde aan een langlopende rechtszaak die deze week behandeld zou worden bij het Hooggerechtshof.

In de krantenartikelen had een ex-werknemer, de financieel analist James Middleweek, van het effectenkantoor Collins Stewart dat kantoor beschuldigd van onder meer handel met voorkennis.

Een jaar geleden is een onderzoek van de Britse beursautoriteit naar het effectenkantoor afgesloten, zonder dat openbaar werd gemaakt wat de conclusies waren. Het kantoor had bij de rechter een schadevergoeding van de zakenkrant en andere betrokkenen geëist van 37 miljoen pond wegens afbreuk aan zijn reputatie.

De krant zei volgens een verslag van de rechtszitting gisteren dat het 'spijt' had van de wijze waarop over de beschuldigingen was bericht. Volgens een stuk in de Financial Times van vandaag over de zaak heeft de hoofdredacteur de redactie toegesproken nadat het nieuws bekend werd. Hij zei dat de berichtgeving naar eer en geweten was verricht en dat er geen gevolgen zijn voor de betrokken journalisten en eindredacteuren.

De krant heeft in zijn verdediging steeds gesteld dat de beschuldigingen over misstanden bij het effectenkantoor een weergave waren van documenten die openbaar waren geworden bij de rechtszaak van de ex-werknemer tegen het kantoor. Het ging om beschuldigingen die de ex-werknemer had geuit bij de beursautoriteit FSA. De Financial Times had volgens de krant ook geen waardeoordeel over de beschuldigingen gegeven, maar enkel ,,eerlijk en zorgvuldig' weergegeven wat in het betreffende document stond.

De schikking zou kunnen bijdragen aan een mogelijke verkoop van de zakenkrant door eigenaar Pearson, een uitgever van ondermeer schoolboeken en het weekblad The Economist.