Ere-Oscar voor digitale pionier Gary Demos

Gary Demos, pionier op het gebied van de digitale effecten in films, krijgt een ere-Oscar voor zijn oeuvre. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gisteren bekendgemaakt. Demos ontvangt deze Gordon E. Sawyer-prijs voor zijn bijdrage aan de technische vernieuwing van de cinema. Hij maakte in 1982 de computer-gegenereerde beelden (computer generated images, cgi) voor de science-fictionklassieker Tron van regisseur Steven Lisberger, voor die tijd een uiterst geavanceerde proeve van special effects. ,,In zijn hele, lange carrière is hij altijd betrokken geweest bij verschillende wetenschappelijke disciplines en hij heeft altijd vooruitgekeken naar de toekomst'', aldus Sid Ganis, voorzitter van de Academy. Demos krijgt zijn Oscar op 18 februari uitgereikt. De 'echte' Oscar-avond is op 5 maart.