'De overlast is flink. Maar voorpaginanieuws?'

In Amsterdam zijn de laatste tijd diverse incidenten met de Marokkaanse jeugd geweest. 'Als je ziet hoe de onvrede naar buiten spuit, dan is dat niet iets om te onderschatten.'

WFA34:COHEN VINDT BELEID VERDONK TE HARD:DEN HAAG;04JAN2006- ***ARCHIEFFOTO 03OKT2005 ***- De Amsterdamse burgemeester Cohen vindt dat VVD-minister Verdonk van Integratie zich in haar beleid soms 'een heethoofd met een koud hart' toont. Cohen zegt dat in een gesprek met Vrij Nederland. Het vreemdelingenbeleid vereist volgens hem juist 'een koel hoofd met een warm hart' Cohen was als staatssecretaris betrokken bij de totstandkoming van de huidige Vreemdelingenwet in 2000. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA
WFA34:COHEN VINDT BELEID VERDONK TE HARD:DEN HAAG;04JAN2006- ***ARCHIEFFOTO 03OKT2005 ***- De Amsterdamse burgemeester Cohen vindt dat VVD-minister Verdonk van Integratie zich in haar beleid soms 'een heethoofd met een koud hart' toont. Cohen zegt dat in een gesprek met Vrij Nederland. Het vreemdelingenbeleid vereist volgens hem juist 'een koel hoofd met een warm hart' Cohen was als staatssecretaris betrokken bij de totstandkoming van de huidige Vreemdelingenwet in 2000. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA WFA

De Amsterdamse burgemeester Cohen riep gisteren de stadsdeelvoorzitters bijeen voor spoedoverleg. Aanleiding waren incidenten met allochtone jongeren. Zo werden de ruiten van een politiebureau ingegooid nadat een jongen was overleden toen hij met zijn scooter tegen een boom reed. Jongeren dachten, ten onrechte, dat het ongeluk gebeurd was tijdens een politieachtervolging. In de Pijp zijn auto's vernield en ruiten ingegooid bij een joodse bewoner.

De overlast is weliswaar 'flink' , maar moet ook niet overdreven worden, vindt Cohen. 'Ik begrijp de Marokkaanse jongeren wel die vinden dat ze niks goed kunnen doen bij de media.'

U hebt gezegd dat de rellen rond Parijs mogelijk naijlen in Amsterdam. Is dat geen onnodig zware lading?

'Ik heb tijdens mijn nieuwjaarstoespraak geprobeerd de context te benoemen waarin dingen gebeuren: een gebrek aan scholing, werk - en armoede. Maar de aanleiding voor de onrust in Slotervaart was dezelfde als die in Parijs: een jongen overlijdt tijdens zijn vlucht voor de politie. Dat was overigens niet helemaal de situatie, er was geen achtervolging, maar in de beeldvorming wel. Je zag ook op websites dat de woede zich op de politie richtte. Maar híér was de onrust binnen een dag opgelost, samen met mensen uit de Marokkaanse gemeenschap.'

U zei gisteren dat het consequente optreden van de politie irritatie oproept. Is dat een nieuwe lijn?

'Nee, ik weet dat ik wel de burgemeester van de zachte lijn wordt genoemd, maar al drie, vier jaar geleden is een harde aanpak ingezet tegen criminele jongeren.'

Hoe was de stemming gisteren op de bijeenkomst? Eerder zei de stadsdeelvoorzitter van Oud-Zuid dat hij 'vrij radeloos' was.

'Die woorden gaan een eigen leven leiden. Hij had het erover dat het niet zoveel helpt om jongeren die intolerant zijn ten opzichte van homo's en joden een paar weken in de gevangenis te zetten. Daardoor veranderen hun denkbeelden niet. Gisteren hebben we geconstateerd dat er een groep gedragsgestoorde jongeren is, die we van straat moeten halen en die psychiatrische zorg nodig heeft.'

Is er sprake van organisatie?

'Het zijn een aantal losse groepen, wij hebben ze allemaal geïnventatriseerd. Sommige groepen zijn echt crimineel, andere niet.'

Is een deel van de criminaliteit gebaseerd op ideologie of religie?

'Ik denk niet dat dit een heel grote groep is. Het is iets waar we bovenop moeten zitten. Jongens van 12 hebben dat niet van zichzelf.'

Benaderen jullie ouders ook?

'Ja.'

Zijn er al aanhoudingen verricht naar aanleidingen van de vernielingen rond oud en nieuw in de Pijp?

'Nog niet, maar wel naar aanleiding van incidenten in Slotervaart. En vorig jaar zijn er in totaal 9.000 aanhoudingen verricht.'

Voor buitenstaanders is het moeilijk in te schatten hoe groot de overlast is. Wordt het niet overdreven?

'De overlast is flink. En voor iedereen die met criminaliteit en overlast te maken krijgt, is dat verschrikkelijk. Zeker als dat gebeurt in je straat. Het tast je gevoel van veiligheid aan waar dat juist zo belangrijk is, bij je huis, in de buurt waar je woont. Als je ziet hoe de onvrede werkelijk naar buiten spúít, na de dood van de jongen in Slotervaart; hoe verschrikkelijk dat natuurlijk ook is, dan is het niet iets om te onderschatten. Maar het moet ook niet overdreven worden.'

Gebeurt dat?

'Nou, als ik zie dat het bij een aantal kranten voorpaginanieuws is dat ik een keer de stadsdeelvoorzitters bij elkaar roep, dan vind ik dat wel ver gaan. Vervolgens is er na afloop van het overleg zoveel persaandacht, vergelijkbaar met de persconferentie over het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. Dan denk ik: jongens wacht nou even.'

Maar media verzinnen die incidenten toch niet?

'Uiteraard moeten media verslag doen. Het gaat mij om de nuance. Je moet je steeds de vraag stellen of iets niet wordt overdreven.'

Nieuws is de uitzondering op de regel. Slecht nieuws is nog steeds uitzonderlijk, en wordt dus gemeld.

'Nou, als ik zeg dat er wel meer incidenten zijn geweest, die ook zijn opgelost, haalt dat de krant niet.'

Zegt u het maar; wat is het goede nieuws?

'Dat bijvoorbeeld afgelopen week door het het jeugdcentrum bij het August Allebéplein in Amsterdam-West de zaak snel tot rust is gebracht. Een jongerenwerker die zelf uit die groep komt, sprak die jongens aan op hun geloof. Hij zei: 'Als je zo doorgaat, kom je niet in de hemel'. Dat hélpt. Die jongens stonden met tranen in de ogen.'

    • Merel Thie