Coca-Cola en Fanta niet meer gebotteld in hervulbare fles

Dongen, 18 jan. Na vijftien jaar doet Coca-Cola sinds gisteren zijn frisdranken niet meer in hervulbare PET-flessen. In de fabriek van Coca-Cola in het Brabantse Dongen liepen gisteren de eerste nieuwe flessen cola, Fanta en Sprite van de lopende band. De nieuwe fles is dunner, net zoals in veel Zuid-Europese landen, en wordt niet meer hervuld. De flessen worden vernietigd en gerecycled voor hergebruik in diverse kunststof producten. Coca-Cola verwacht dat de nieuwe fles voor een kwart bestaat uit oud gerecycled plastic. Op de fles zit nog wel statiegeld. Coca-Cola springt daarmee in op een nieuwe regeling, die sinds 1 januari van dit jaar geldt. Na jarenlange discussies met de milieubeweging heeft de overheid besloten de verplichting af te schaffen om flessen meermalig te gebruiken. De nieuwe regeling bespaart fabrikanten veel geld, omdat flessen niet meer van supermarkt naar fabriek hoeven te worden vervoerd. Het concern schaft ook het krat af, zodat dat ook niet meer hoeft te worden getransporteerd. Nadeel van de oude PET-fles was ook dat die na verloop van tijd grijs werd. Ook de informatie en kleuren van de verpakking werden fletser. „Dat past niet bij een A-merk“, zegt een woordvoerder van Coca-Cola. De nieuwe flessen liggen vanaf 30 januari in de winkels. (Foto’s Joyce van Belkom) Dongen, 17-01-2006 Nieuwe productielijn van de Coca Cola fabriek in Dongen. Voor de nieuwe flessen hoeft geen statiegeld te worden betaald. Economie. Frisdrank. © Joyce van Belkom
Dongen, 18 jan. Na vijftien jaar doet Coca-Cola sinds gisteren zijn frisdranken niet meer in hervulbare PET-flessen. In de fabriek van Coca-Cola in het Brabantse Dongen liepen gisteren de eerste nieuwe flessen cola, Fanta en Sprite van de lopende band. De nieuwe fles is dunner, net zoals in veel Zuid-Europese landen, en wordt niet meer hervuld. De flessen worden vernietigd en gerecycled voor hergebruik in diverse kunststof producten. Coca-Cola verwacht dat de nieuwe fles voor een kwart bestaat uit oud gerecycled plastic. Op de fles zit nog wel statiegeld. Coca-Cola springt daarmee in op een nieuwe regeling, die sinds 1 januari van dit jaar geldt. Na jarenlange discussies met de milieubeweging heeft de overheid besloten de verplichting af te schaffen om flessen meermalig te gebruiken. De nieuwe regeling bespaart fabrikanten veel geld, omdat flessen niet meer van supermarkt naar fabriek hoeven te worden vervoerd. Het concern schaft ook het krat af, zodat dat ook niet meer hoeft te worden getransporteerd. Nadeel van de oude PET-fles was ook dat die na verloop van tijd grijs werd. Ook de informatie en kleuren van de verpakking werden fletser. „Dat past niet bij een A-merk“, zegt een woordvoerder van Coca-Cola. De nieuwe flessen liggen vanaf 30 januari in de winkels. (Foto’s Joyce van Belkom) Dongen, 17-01-2006 Nieuwe productielijn van de Coca Cola fabriek in Dongen. Voor de nieuwe flessen hoeft geen statiegeld te worden betaald. Economie. Frisdrank. © Joyce van Belkom Belkom, Joyce van