Boston Scientific komt met 'superieur' bod op Guidant

In de overnamestrijd over het Amerikaanse medische bedrijf Guidant is de voorkeur van het concern opnieuw verschoven. Twee branchegenoten bieden al zes weken tegen elkaar op. Een van hen, Boston Scientific, bood gisteren 27 miljard dollar (22,3 miljard euro) en Guidant noemt dat nu 'superieur'.

De strijd om Guidant is een van Amerika's felste en meest kostbare overnamegevechten van de afgelopen jaren. Guidant is naar eigen zeggen wereldmarktleider in het ontwerpen en ontwikkelen van medische producten voor hart- en vaatziekten. De markt voor dit soort producten bedraagt nu al 15 miljard dollar op jaarbasis. Hoe ouder babyboomers worden, hoe meer deze markt zal groeien.

De ondernemingen die tegen elkaar opbieden zijn Boston Scientific en Johnson & Johnson. Dat laatste bedrijf is fabrikant van gezondheidsartikelen, zoals tandfloss. Boston Scientific maakt medische middelen voor harten en vaten.

Guidant heeft 12.000 werknemers en ontwikkelt een nieuw type buisje dat in aders verstoppingen moet tegengaan. Dit product kan een bedreiging zijn voor beide bedrijven die Guidant nu willen overnemen.

De overnamestrijd begon in december 2004 toen Johnson & Johnson 25,4 miljard dollar bood voor Guidant. Vorig jaar moest dat bedrijf echter 109.000 defibrillatoren terugroepen. Zeven gebruikers van dit product waren overleden. Daarop verlaagde Johnson & Johnson het bod in december.

Boston Scientific profiteerde hiervan en deed een hoger bod. Na meerdere biedingen over en weer bood Johnson & Johnson afgelopen zaterdag 24,2 miljard dollar. Dat komt neer op 71 dollar per aandeel van Guidant.

Gisteren verhoogde Boston Scientific dit naar 80 dollar per aandeel, 27 miljard dollar in totaal. Om het verschil te kunnen betalen was wel de hulp nodig van Abbott Laboratories. Dit bedrijf steunt Boston Scientific en krijgt als het bod slaagt als dank het nieuwe buisje tegen verstopte aders in handen.

Boston Scientific gaf haar bod de voorwaarde mee dat Guidant vóór vijf uur gistermiddag zou verklaren dat dit bod superieur was aan dat van de concurrent. Vlak voor het verstrijken van dit ultimatum deed Guidant dit. Daarmee ligt de strijd nu vijf verplichte dagen stil. Johnson & Johnson noemt het bod ,,speculatief' en ,,een verdunning' van haar eerdere overnamesom.

Beleggers en analisten hebben zich inmiddels afgekeerd van de vechtende partijen. Het gaat volgens analisten niet langer om de meerwaarde van het bedrijf, maar om wie de winnaar wordt van de overnamestrijd.

Boston Scientific werd gisteren ruim 5 procent minder waard op de beurs in New York. Het koersverlies van Johnson & Johnson was gisteren steviger, maar door de positieve ontvangst van het bod van de concurrent bleef die daling beperkt tot 0,9 procent. Guidant werd 7,6 procent meer waard op 72,66 dollar.