Beurs Tokio stilgelegd om paniekverkoop

Paniekverkopen legden vandaag de beurs van Tokio plat. De Nikkei-index daalde fors. Directe aanleiding zijn verwikkelingen rondom internetbedrijf Livedoor, dat van fraude wordt verdacht.

De Nikkei daalde vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag met bijna drie procent. Omdat de computers de vloed aan orders niet meer konden verwerken, werd voor het eerst in de geschiedenis van de Tokiose beurs, de op een na grootste beurs ter wereld, de handel twintig minuten lang stil gelegd.

Ook in Europa daalden vanmorgen de beurskoersen, in Frankfurt het hardst. De AEX in Amsterdam stond omstreeks het middaguur 1,22 procent lager. New York was gisteren al eveneens in mineur en de Dow Jones is weer onder de 11.000 punten gedoken.

Daarbij spelen op vrijwel alle beurzen in de wereld tegenvallende Amerikaanse winstcijfers een rol, en vooral de weer fors stijgende olieprijzen. Wegens de politieke spanning rondom de nucleaire ambities van Iran lijken de olieprijzen op weg naar de 70 dollar per vat. Alle omstandigheden bij elkaar vormen een perfect storm, zo vatte een analist samen.

Nadat in de afgelopen maanden de koersen in Tokio alleen maar leken te kunnen stijgen, daalde de Nikkei vandaag met 2,9 procent en gisteren met 2,8 procent. Het aantal beurstransacties liep vandaag op tot vier miljoen. De beurs van Tokio kan maximaal 4,5 miljoen transacties per dag verwerken.

Afgelopen maandag werden in Tokio de kantoren van Livedoor door het openbaar ministerie binnengevallen. Het bedrijf wordt ervan verdacht beleggers bewust met verkeerde informatie misleid te hebben. Het bedrijf ontkent. Maar de koers kwam in een vrije val terecht en sleepte andere fondsen op de beurs van Tokio mee.

Via een reeks overnames is Livedoor onder leiding van de flamboyante Takafumi Hori (33) groot geworden, wat onder de gevestigde orde in Japan jaloezie lijkt te hebben gewekt. Voor de koersval begon, was het bedrijf 5,22 miljard euro waard.

Vorig jaar november kwam de beurs overigens een dag stil te liggen, maar dat was wegens een computerstoring. En in december leverde de druk op een verkeerde knop het effectenhuis Mizuho in een paar minuten een verlies op van 288 miljoen euro. Een verlies dat door technische tekortkomingen niet voorkomen kon worden.