ASML halveert winst, maar ziet markt herstellen

ASML, Europa's grootste producent van chipmachines, heeft in het vierde kwartaal minder machines verkocht dan een jaar geleden. Daardoor is de nettowinst gehalveerd tot 51,6 miljoen euro.

Dat heeft ASML vanmorgen bekendgemaakt. De omzet daalde met 30 procent tot 548 miljoen euro. Analisten hadden overigens verwacht dat omzet en winst van ASML meer zouden dalen.

Over het hele jaar steeg de nettowinst van ASML met een derde tot 311 miljoen euro. De omzet steeg ruim 2 procent tot 2,5 miljard euro. ASML is traditioneel het eerste Nederlandse beursfonds dat zijn jaarcijfers publiceert.

ASML haalde in het vierde kwartaal nieuwe orders binnen voor 55 machines, waarmee de orderportefeuille op 95 komt, goed voor 1,4 miljard euro omzet. De gemiddelde verkoopprijs van nieuw bestelde chipmachines is 12,5 miljoen euro.

De in het vierde kwartaal geleverde machines kostten gemiddeld 9,7 miljoen euro per stuk. ASML verkoopt recentelijk vooral duurdere machines die een nieuwe generatie extra kleine, gecompliceerde chips produceert voor in consumentenelektronica, zoals Apple's Ipod.

Volgens bestuursvoorzitter Eric Meurie van ASML zit de markt voor computerchips in een opgaande lijn. Hij verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar minstens evenveel nieuwe orders voor chipmachines binnen te halen als in het vierde kwartaal van vorig jaar, laat hij in een verklaring weten. Hij rekent ook op een flinke omzetgroei in het eerste kwartaal.

Belangrijke klanten van ASML, zoals Intel en Samsung, de twee grootste chipmakers ter wereld, hebben al aangekondigd hun investeringen in nieuwe productiecapaciteit dit jaar te zullen verhogen. De verwachting van analisten is dat chipmakers hun investeringen in machines dit jaar met 5 procent zullen verhogen, als gevolg van een hogere vraag naar chips.

De markt voor computerchips zal dit jaar naar verwachting zo'n 208 miljard dollar groot zal zijn, een groei van ruim 8 procent. De markt voor chipmachines zal met 2,5 procent stijgen tot 47 miljard dollar, zo verwachten analisten.

Op de Amsterdamse effectenbeurs, waar de AEX-index ruim 1 procent daalde, stond het aandeel ASML rond het middaguur 2,5 procent hoger op 17,25 euro.