Aardvarck

Aardvarck is de naam waaronder de Bossche dj en elektronicamuzikant Mike Kivits zijn muziek de wereld in stuurt. Met de groep Rednose Distrikt maakte hij vette, hiphop-achtige grooves, zoals te horen valt op het even fraaie als raak getitelde album Iller dan je ouders. Op Cult Copy, grotendeels opgetrokken uit drie eerder verschenen EP's, tapt hij uit een ander vaatje. Hier bewijst hij eer aan de techno zoals die ontstaan is in Detroit, op een manier die stijlzuiver en eigenzinnig tegelijk is.

Detroitse helden als Juan Atkins, Carl Craig en Moodymann hebben diepe sporen nagelaten in Aardvarcks techno-opvattingen, maar in de machinale grooves en de ijzige arrangementen schuilt toch een eigen stijl. Of die nu ligt in de subtiele digitale verstoringen in het overwegend analoge geluid, of de eigenzinnige manier waarop de ritmes hun soms struikelende vorm krijgen, of de gelaagde opbouw van de melodieën: Aardvarck maakt zich het technostramien volkomen eigen, met titels als Komt goed, Buuv en Aardbij. Dat dansen lang niet altijd meer de bedoeling is, neemt de ontvankelijke luisteraar graag voor lief.

Jacob Haagsma

Aardvarck: Cult Copy (Rush Hour)
    • Jacob Haagsma