www.nrc.nl

Schaken. Hans Ree schrijft vandaag in zijn schaakrubriek over Gerrit Lakmaker, ook bekend als Gerrit de danser, Gerrit de ethersnuiver of als gekke Gerrit. 'Hij kwam af en toe in het schaakcafé, want hij hield van schaken en hij was er ook niet slecht in. Hij mocht er komen, maar echt welkom was hij niet, want hij was de ethersnuiver en dat kon je goed ruiken.

Job C O H E N , burgemeester van Amsterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH. 1 feb. 2001. 3 feb. 2001 === F/C==== Job Cohen Mentzel, Vincent

'Toen ik in de speelzaal van het Corustoernooi de lucht van lijm en verf opsnoof, kwamen veel herinneringen aan Gerrit en aan andere bezoekers van het oude schaakcafé, die nu al lang dood zijn, bij me boven. Ik had het gevoel dat Gerrit, die geweigerd was door de schaakclub, nu gerehabiliteerd werd doordat de lijmlucht in de heilige hallen van het Corustoernooi was doorgedrongen.

'Nu zou het aardig zijn om de schitterende partij die Vishwanathan Anand (foto) in de eerste ronde van het Corustoernooi won van Sergei Karjakin, in verband te brengen met het adembenemende decor van de speelzaal, alleen geloof ik daar niet in. Veel van wat er op het bord kwam moet Anand thuis al bekeken hebben.'

www.nrc.nl/rubrieken

Webcongres. Wilt u meepraten over belangrijk nieuws? Meldt u dan aan voor het Webcongres. Onlangs werd er bijvoorbeeld gediscussieerd over armoede, naar aanleiding van de nieuwjaarsspeech van Job Cohen (foto).

Voor dit Webcongres zoekt NRC lezers met een brede belangstelling, een open oog voor ontwikkelingen in binnen- en buitenland en het vermogen hun standpunt helder onder woorden te brengen. Wij streven naar een groep die zo evenwichtig mogelijk is samengesteld naar geslacht, inkomen, leeftijd, beroep, land van herkomst en politieke voorkeur.

www.nrc.nl/webcongres