Winstalarm Getronics door Italiaanse tak

Getronics heeft zijn winstdoelstelling voor 2005 niet gehaald. Dat komt doordat de Italiaanse divisie onverwachts een 'materieel operationeel verlies' heeft geleden in het vierde kwartaal.

Dat maakte de automatiseerder vanmorgen bekend. Het onverwachte verlies komt vooral doordat een opdracht voor de Italiaanse overheid, die het bedrijf in juni binnenhaalde, is uitgesteld. Getronics, dat onlangs nog meldde dat de Italiaanse activiteiten zich herstelden, heeft nu besloten de Italiaanse tak te verkopen.

Een woordvoerder wil niet zeggen hoe groot de uitgestelde opdracht is. Vermoedelijk gaat het om een opdracht van 37 miljoen euro waarvan Getronics melding maakte in zijn halfjaarbericht, voor het Italiaanse ministerie van Justitie.

Getronics had beloofd over 2005 een winstmarge van 5 procent te behalen. Deze marge - bedrijfsresultaat (zonder afschrijvingen en bijzondere posten) als percentage van de omzet - komt nu lager uit. Hoeveel het resultaat dan wel bedraagt, wil het bedrijf nog niet zeggen.

Getronics was vanochtend de grootste daler op de Amsterdamse beurs. De koers kelderde met ruim 7 procent tot 10,16 euro.

Getronics meldt dat het exclusieve gesprekken voert met een Italiaans ICT-bedrijf over de verkoop van de Italiaanse activiteiten, want het lukt de automatiseerder niet daar winstgevend te worden. Volgens de woordvoerder heeft de afdeling last van de grote concurrentie in het land en ontbreekt het Getronics Italië aan de schaalgrootte om een betere marktpositie te verkrijgen.

De Italiaanse tak was al veel langer een probleem voor Getronics. Toen het bedrijf begin 2003 op de rand van de afgrond balanceerde door de koop van de Amerikaanse branchegenoot Wang in 1999, bleek de Italiaanse tak de grootste verliespost. In het derde kwartaal van vorig jaar draaide de divisie volgens de woordvoerder voor het eerst sinds jaren quitte. De Italiaanse activiteiten waren het afgelopen jaar goed voor een omzet van zo'n 230 miljoen euro, ongeveer 8 procent van het totaal. Er werken 1.700 werknemers.

Naast de verkoop van de Italiaanse activiteiten gaat Getronics nog enkele, nader bekend te maken divisies van de hand doen. Deze dragen te weinig bij aan de financiële doelen van het automatiseringsbedrijf.