Vluchten op je sneeuwschoenen

Wintersport is leuk, nadeel is dat andere mensen dat ook vinden. Hoe hervind je rust en stilte in de bergen.

MSR sneeuwschoen
MSR sneeuwschoen

Al bindt slechts 0,9 miljoen Nederlanders volgens het CBS jaarlijks ski's onder, op de piste krijg je al gauw het gevoel dat half Nederland tegelijk op hetzelfde idee is gekomen. Ga, om een ongewenste samenklontering van landgenoten te ontvluchten eens iets anders doen. 'Sneeuwschoen wandelen' bijvoorbeeld.

'De meeste mensen kennen het fenomeen sneeuwschoen nog niet', zegt Laurens Aaij. Aaij (29) stopt 's winters zijn rugzak vol uitrusting en voedsel om samen met vrienden door de bergen te lopen. Over de sneeuw, van berghut naar berghut.

Volgens hem bereik je op sneeuwschoenen 'unieke plekken die je als doorsnee pisteskiër of als wandelaar op wandelschoenen nooit zult zien'. Er is weinig techniek voor nodig, en iedereen met een goede conditie kan het, zegt hij.

Het lopen op sneeuwschoenen werd ongeveer tien jaar geleden herontdekt als actieve buitensport. Moderne sneeuwschoenen variëren in prijs van 100 tot 300 euro. Ze bestaan vaak uit een aluminium frame, bespannen met een nylon dek. Andere modellen bestaan uit een harde, kunststof plaat. Het grote draagvlak voorkomt dat je kniediep door de sneeuw moet ploegen.

De sneeuwschoen is voorzien van een binding waarin een gewone bergschoen wordt vergrendeld. De binding scharniert op de bal van de voet en aan de onderkant voorkomt een meebewegend stijgijzer dat de sneeuwschoen terugglijdt bij het klimmen.

Nederlandse buitensportwinkels zien vooral mensen rond de dertig binnenlopen voor sneeuwschoenen. 'Ze komen meestal een paar sneeuwschoenen huren', zegt een verkoper van Bever in Den Haag, 'als er in de Ardennen sneeuw is gevallen, of om mee te nemen tijdens een weekje pisteskiën. Soms zien we ook extreme snowboarders die off-piste willen boarden in de Alpen. Ze lopen omhoog op sneeuwschoenen, een helikopter-dropping is blijkbaar te duur.'

Sneeuwschoentochten in hoogalpien terrein zijn niet zonder risico. Daarom gaat Laurens Aaij bij voorkeur naar gebieden waar het lawinegevaar gering is. 'De Vercors in Frankrijk bijvoorbeeld. In dit glooiende terrein vind ik een sneeuwschoen ook veel beter tot zijn recht komen dan op een steile berghelling.' Wie toch naar het hooggebergte gaat maar geen lawinekennis heeft, kan beter een officiële berggids in de arm nemen. Dergelijke tochten zijn te boeken bij diverse reisorganisaties en bij de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging).

'Juist voor de oudere langlaufers is het lopen op sneeuwschoenen een leuke variant op wat ze al doen', meent Leon Huys, product manager bij reisorganisatie SNP. 'En steeds meer hotels ontdekken dat ze de gasten met een sneeuwschoenwandeling iets kunnen bieden. Eenvoudige tochten, begeleid door een lokale gids.'

Vooral in Zwitserland is sneeuwschoenwandelen populair geworden. Er worden daar steeds meer speciaal gemarkeerde sneeuwschoenroutes geopend. De Zwitserse importeur van MSR sneeuwschoenen denkt er de komende maanden 18.000 paar te gaan verkopen. 'Met de helft zouden we in Nederland al blij zijn', zegt Hans Veth van de Nederlandse importeur CJ Agencies. 'Wij blijven hier steken op een paar honderd per jaar.' Dus echt druk wordt het niet buiten de piste.

    • Jan Mark Moquette