Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Twee vandaag. De Nederlandse priester en podcaster Roderick Vonhögen uit Amersfoort tracht met zijn Catholic Insider het katholieke geloof populair te maken. Tweederde van zijn luisteraars is niet eens katholiek of zelfs ongelovig. Daarom nodigde het Vaticaan hem uit om een cursus podcasting te geven. Verder een gespek met Abu Daoud in Damascus, die in 1972 voor de Palestijnse Zwarte Septembeweging de aanslag plande op de Israëlische sporters die meededen aan de Olympische Spelen in München en waarbij elf sporters omkwamen. De Israëlische geheime dienst heeft altijd gezegd dat alle daders zijn omgebracht, maar de planner leeft nog altijd. Het gesprek is naar aanleiding van de film Munich van Steven Spielberg over dit gijzelingsdrama . Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Ook deze nieuwsrubriek heeft een gesprek met Abu Daoud naar aanleiding van de première volgende week van Steven Spielbergs film Munich . Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage uit Amsterdam over de problematiek in bepaalde wijken met Marokkaanse jongeren en een gesprek met de oud-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid Floris Sanders. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Eilanders. Aflevering in een serie portretten van de bewoners van het waddeneiland Schiermonnikoog. Vanavond een zoektocht naar een jongetje en een bewoonster die tracht op de markt samen met een aantal verstandelijk gehandicapten bijzondere waar aan de man te brengen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Winterreise - von Usedom ins Gletschereis. Serie waarin langs de Duitse oostgrens naar Polen en Tsjechië wordt gereisd. Vanavond een ontmoeting met bergbeklimmer Ines Papert, die 70 meter boven de grond hangt aan een overhangende gletsjerwand. En in het Tsjechische klooster Osek praat presentator Thomas Euting met een Duitse abt die spoedig zal sterven. ZDF, 20.15-21.00u.

Hoe?Zo! Derde aflevering van deze kennisquiz gaat over de vraag of krachttraining de prestaties van topzwemmers verbetert. Om het vermogen van wedstrijdzwemmers te meten, heeft de Faculteit der Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een meetsysteem ontwikkeld. Neemt het vermogen toe, dan blijkt de training succesvol. Is het vermogen gelijk gebleven, dan is dat een teken dat de trainer het schema moet aanpassen. Ook aandacht voor de vraag hoe de hersenen signalen aan de duim van je hand geven. Ned.1, 21.00-21.45u.

Elizabeth David: A life in recipes. Gedramatiseerde documentaire over de belangrijkste culinair schrijfster uit de afgelopen eeuw. Zowel Nigella Lawson als Jamie Oliver noemt Elizabeth David als voornaamste inspiratiebron. Hoewel David bekendstond als elegant en respectabel, blijkt de werkelijkheid anders. Ze was niet alleen dol op goed eten maar ook op mannen. BBC2, 22.00-23.30u.

37°: Mein Staubsauger gehört mir. In huishoudens met tweeverdieners moeten de huishoudelijke taken worden verdeeld. Ook bij Thorsten Eckman en z'n vrouw Eva-Marie, beiden werkzaam bij de Duitse politie. Thorsten stofzuigt liever dan dat hij met een stofdoek door de kamer loopt en hoewel hij graag helpt, mag hij zijn bijdrage graag licht dramatiseren. ZDF, 22.15-22.45u.

Levenslang: De jongen die nooit zal groeien. Britse documentaire over de achtjarige Jack die het lichaam heeft van een vierjarige. Jack heeft een uiterst zeldzame genetische ziekte die het bottenstelsel aantast. Veel van de slachtoffers van deze ongeneeslijke en levensbedreigende aandoening worden niet ouder dan 30 jaar. Ook wordt de vijftienjarige Sam gevolgd die ondanks dezelfde aandoening van gevaarlijke sporten houdt. Talpa, 23.05-0.05u.

Embedded 45. Documentaire met verslagen van het slotoffensief in de Tweede Wereldoorlog met filmmateriaal op 35 mm in zwart/wit dat werd gedraaid door cineasten van het Amerikaanse leger. België 2, 0.00-1.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met de Nederlandse architecten Ben van Berkel en Adriaan Geuze, die zijn gevraagd nieuwe stadsplannen te ontwikkelen voor de opbouw van New Orleans na de desastreuze vernielingen door de orkaan Katrina. Jean Marc van Tol van de strip Fokke & Sukke en mode-ontwerpster Roshanak Parizadeh buigen zich over het fenomeen verleiding. En zanger en componist Daniel Lohues over zijn theatervoorstelling Allennig. Ned.3, 19.00-19.45u.

Het elfde uur. Orthopedagoog Liesbeth Groenhuijsen vertelt over de dramatische gevolgen die echtscheiding voor kinderen kan hebben. Een echtscheiding kan meer ingrijpen in de levens van kinderen dan het overlijden van een van de ouders. Verder jongerenwerker Frank van Strijen in Rotterdam over rap en de invloed van de zogeheten gangsta-clips. Ned.1, 21.55-22.45u.

samenleving

Clubvan100.nl. Onder meer het vervolg van de cursus 'therapeutisch schrijven' van schrijver, presentator en muzikant Theodor Holman. Ned.3, 19.55-20.25u.

Muziek

Het uur van de wolf: Soul! Derde deel van een zesdelige serie behandelt Motown, muziek voor jong Amerika, zowel zwart als wit. Met bijdragen van o.a. Mary Wilson (The Supremes), Etta James, Martha Reeves en Fontella Bass. Ned.3, 20.25-21.25u.

Imagine: Sweet home New Orleans. New Orleans is de muziekstad bij uitstek met een lange muzikale geschiedenis. In deze documentaire gaat het om de gevolgen die de orkaan Katrina voor dit erfgoed. BBC1, 23.35-0.35u.