Televisie Film van de dag

Kassablanka. Het is de week van Zwarte Zondag, 8 oktober 2000, toen 33 procent van alle Antwerpenaren op het Vlaams blok stemde. In de (fictieve) wijk Kassablanka, opgetrokken uit lelijke woonkazernes, wonen allochtoon en autochtoon door elkaar. Berwout is de zoon van een Vlaamse nationalist en reageert zijn teleurstellingen af op de islamitische immigranten. Op z'n jack heeft hij een 'white power'-button. Toch wordt hij verliefd op Leilah, dochter van een moslim. Deze variant op het Romeo en Julia-thema kritiseert zowel de blanke arbeiders als de weinig geassimileerde moslims. Is een skinhead niet even onverdraagzaam als een moslimfundamentalist? De skinheads haten islamieten die op hun beurt weer weinig moeten hebben van joden. De soms clichématige film biedt nog steeds een actuele blik op de multiculturele samenleving.

Kassablanka De filmposter van Kassablanka

(Guy Lee Thys en Ivan Broeckmans, 2002, B), België 2 (Canvas), 21.20-22.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg