Recordverkoop door Airbus

Airbus heeft vorig jaar een recordaantal van 1.055 bestellingen voor vliegtuigen binnengehaald. De omzet steeg met 8,8 procent tot 22,3 miljard euro, ook een record. Dit heeft topman Gustav Humbert vanmorgen bekendgemaakt.

Airbus blijft in orders en ook in de aantallen afgeleverde toestellen Boeing net voor, de Amerikaanse concurrent boekte 1.002 orders. Maar Humbert erkende dat Airbus in 2005 terrein heeft verloren ten opzichte van Boeing, dat gerekend naar de marktwaarde van de orders wel de grootste is.

Terwijl Airbus hoofdzakelijk kleinere toestellen (A319, A320) verkocht, wist Boeing vooral de 777, een van zijn grootste types, te verkopen. Gustav Humbert gaf vandaag toe dat Boeing daardoor een groter marktaandeel had dan Airbus: 55 procent om 45 procent. Airbus kreeg slechts 15 orders voor zijn A340; Boeing zette 154 777's af. Airbus gaat in een reactie op de tegenvallende verkoop van de A340 het ontwerp aanpassen. 'We moeten beter kunnen presteren', zei Humbert.

Airbus en Boeing, de enige twee producenten van grotere burgervliegtuigen, zagen beide een sterke toename van de vraag. De luchtvaartmarkt was in 2005 de crisis van 2001 tot 2003 te boven.

Sinds 2001 is Airbus de grootste producent van burgervliegtuigen. In 2005 kwam Boeing sterk terug van zijn achterstand. Tot aan de maand november leek het erop dat Boeing Airbus weer voorbij zou gaan, maar een groot aantal orders in december bracht Airbus weer aan de top.

Eind dit jaar zal de dubbeldeks jumbo van Airbus, de A380, zijn eerste commerciële vluchten (van Singapore Airlines) gaan uitvoeren. Airbus verwacht geen nieuwe orders voor deze superjumbo, die plaats biedt aan minimaal 550 passagiers, tot de eerste resultaten van Singapore Airlines bekend zijn.