Rechter geeft Pormes gelijk

Voorzitter Herman Meijer van GroenLinks moet uitspraken over het Eerste-Kamerlid Sam Pormes rectificeren. Meijer zei in november vorig jaar in het tv-programma Nova dat de omstreden senator in 1983 betrokken was bij de beschieting van een politieauto in Assen: 'Er zijn bekentenissen dat er geschoten is en dat is vanuit zijn eigen huis gedaan. Wij hebben daarvan een misleidende voorstelling van zaken gekregen.'

Volgens de rechter had Meijer dit niet mogen zeggen. Het gerechtshof had Pormes hier namelijk destijds vrijgesproken van betrokkenheid bij de zaak.

Pormes spande de zaak aan omdat hij rehabilitatie wil. Na beschuldigingen in de media concludeerde een onderzoekscommissie dat Pormes GroenLinks onvoldoende had ingelicht over zijn verleden. Zo was de Molukse senator onduidelijk geweest over zijn betrokkenheid bij een Molukse treinkaping in 1977 en trainingskampen in Jemen. Naar aanleiding hiervan werd hij geroyeerd en moest hij zijn zetel in de senaat opgeven. Pormes heeft ook dat aangevochten. GroenLinks beraadt zich op vervolgstappen, zegt een woordvoerder.