Rechercheur vast om lekken

Een 49-jarige rechercheur van de Nationale Recherche is gisteren aangehouden wegens schending van zijn ambtsgeheim. Hij zou gevoelige informatie hebben gelekt.

De rechercheur werd aangehouden in opdracht van de officier van justitie in Amsterdam. In dezelfde zaak zijn nog twee mannen gearresteerd, van 49 en 51 jaar. Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam wilde vanochtend niets zeggen over hun identiteit. Nader onderzoek moet uitwijzen welke rol de twee mannen hebben gespeeld bij de 'ongeoorloofde politiecontacten'.

De aanhouding van de rechercheur houdt verband met de grootschalige actie van de politie in Amsterdam tegen de Hells Angels, meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen. Bij politie-invallen vorig jaar in onder meer de clubhuizen van de motorclub werden 45 leden Angels aangehouden. Ze worden verdacht van afpersing, intimidatie en lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel en geweldsmisdrijven. De aangehouden rechercheur zou daags voor de invallen de Hells Angels hebben ingelicht.

Het OM wil dit niet bevestigen. Volgens V. Kraal, advocaat van de Amsterdamse Hells Angels, heeft een officier van justitie vorige week op een zitting gezegd dat de Hells Angels een politieman 'in hun zak hebben'.