Protest legt leven in Abidjan stil

Enkele honderden demonstranten hebben de miljoenenstad Abidjan in Ivoorkust gisteren platgelegd. Ze protesteerden tegen 'buitenlandse inmenging'. Vanmorgen werden de actie in alle hevigheid voortgezet.

Ondanks een verbod op straatprotesten grepen de ordediensten niet in.

Jongeren vielen gisteren auto's aan van de VN-missie in Ivoorkust en wierpen wegversperringen op rond de belangrijkste kruispunten in de stad. Veel bewoners bleven thuis uit angst aangevallen te worden. In andere steden werd op kleinere schaal geprotesteerd. De jongeren noemen zich 'patriotten' en worden gesteund door de ultra-nationalistische regeringspartij van president Laurent Gbagbo.

Inzet van de demonstraties is het parlement, waarvan de officiële termijn op 16 december afliep. Het protest is een reactie op conclusies van een internationale werkgroep die toeziet op de uitvoering van VN-resolutie 1633. De werkgroep bestaat onder andere uit ministers van omringende landen en afgevaardigden van de VN, de EU en de Wereldbank. Volgens de werkgroep moet het mandaat van het parlement niet worden verlengd.

De regeringspartij Ivoriaans Volksfront (FPI) is het met dit standpunt niet eens. Zij eist dat het parlement in de huidige samenstelling aanblijft tot de verkiezingen. De FPI heeft een ruime meerderheid in de 223 zetels tellende volksvertegenwoordiging. Fractievoorzitter Simone Gbagbo, de vrouw van president Gbagbo, zei vorige week al dat de bemiddelaars zich niet met staatszaken moeten bemoeien.

Volgens waarnemers willen veel parlementariërs hun goedbetaalde baan niet kwijtraken. Tegelijkertijd worden de demonstraties gezien als een poging het uiterst moeizame vredespoces te saboteren. De vijfjarige regeertermijn van president Gbagbo liep in oktober ten einde. Omdat de rebellen in het noorden niet hebben ontwapend, konden geen landelijke verkiezingen worden gehouden.

De VN-Veiligheidsraad bepaalde in resolutie 1633 dat Gbagbo tot oktober dit jaar kan blijven zitten. Hij moet de macht wel delen met een nieuwe premier, Charles Konan Banny, gouverneur van de Centrale Bank van West-Afrikaanse landen. Banny heeft nu de taak om de rebellen te ontwapenen, de bevolking van stemkaarten te voorzien en verkiezingen te organiseren.

    • Pauline Bax