Overleg bestuurders A'dam over hangjongeren

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft alle stadsdeelvoorzitters bij elkaar geroepen voor overleg over een aantal incidenten de afgelopen weken in Amsterdam. Cohen wil van de voorzitters van de veertien stadsdelen weten wat er speelt in hun buurten en of incidenten met jongeren de afgelopen weken wellicht een diepere reden hebben. Het overleg zou vanmiddag plaatsvinden in het stadhuis.

Een van de incidenten vond plaats rond de jaarwisseling. Een groep jongeren sloeg toen in de wijk de Pijp de ruiten van tientallen auto's in. Vorige week was het onrustig in stadsdeel Slotervaart, na de dood van een 17-jarige Marokkaanse jongen. Die was met zijn scooter tegen een paal gereden. Kort daarvoor was een agent uit zijn auto gestapt om te kijken bij de scooter die onbeheerd met draaiende motor op de stoep stond. Op dat moment sprong de jongen op de scooter en reed weg en reed daarbij tegen een paal. Hij overleed later in een ziekenhuis.

Een dag later staken jongeren een auto in de brand en gooien de ruiten in van een politiebureau aan het August Allebéplein, in West. Ze waren kwaad omdat zij dachten dat de overleden jongen door de politie werd achtervolgd.

Ook in de Diamantbuurt, waar hangjongeren in 2004 een gezin wegpestten, waren deze maand incidenten. Zo werden bij een joodse man de ruiten ingegooid. Stadsdeelvoorzitter Emile Jaensch van Oud-Zuid, waar de buurt onder valt, zei gisteren op de lokale tv dat hij 'vrij radeloos' is over de groeiende intolerantie.