Oostenrijk moet geroofde Klimts teruggegeven

Wenen, 17 Jan. Het Oostenrijkse hof van arbitrage heeft gisteren bepaald dat Oostenrijk vijf schilderijen met een geschatte waarde van ruim 100 miljoen euro van Gustav Klimt terug moet geven aan de rechtmatige eigenaar. De doeken zijn in 1938 door de nazi`s geroofd en na de oorlog in bezit gekomen van de Oostenrijkse Belvedere Galerie. Maria Altman, de 89-jarige nicht van de toenmalige eigenaar, de joods-Tsjechische suikermagnaat Ferdinand Bloch- Bauer, is al sinds 1998 in een juridische strijd verwikkeld met de Oostenrijkse staat. De collectie bestaat onder andere uit twee portretten van Bloch-Bauers vrouw Adele; Klimts beroemdste werken. Adele overleed in 1925 en liet in haar testament vastleggen dat de doeken tot het overlijden van haar echtgenoot in het museum moesten blijven. Bloch liet alles na aan zijn neven en nichten. Zij besloten echter in 1946 dat de doeken in Oostenrijk moesten blijven. Maria Altmann, nu de enige nabestaande, zegt dat ze toen tot die verklaring gedwongen zijn. Naar aanleiding van de uitspraak liet Altman gisteravond via de Oostenrijkse televisie weten dat de twee portretten wel gewoon in Oostenrijk tentoongesteld mogen blijven.