Oh, kom er eens kijken

De topman van telefoonbedrijf Scarlet wil in groepsverband transcendent mediteren om het leiderschap in Nederland te vergroten. Zou in groepsverband zwijgen ook helpen?

Morgenochtend bestaat de kans dat tientallen beleggers en journalisten met zijn allen naar de stilte van Eric Meurice gaan luisteren. De bestuursvoorzitter van chipmachinefabrikant ASML zal een telefonische conferentie over de jaarcijfers voorzitten. De jaarlijkse persconferentie is afgelast omdat het bedrijf tot de conclusie is gekomen dat nieuwe wetgeving het bestuurders vrijwel onmogelijk maakt om naast het persbericht aanvullende informatie te verstrekken. Dat wordt interessant.

Automatiseringsbedrijf Getronics heeft ook nog steeds de schrik in de benen nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorig jaar ingreep in de manier waarop het bedrijf zijn nieuws verspreidde. Vanmorgen stuurde Getronics een persbericht mét correctie-aantekeningen - versie 6 - rond. Tien minuten later volgde een schone eindversie ('revisienummer 15'). Inmiddels heeft toezichthouder AFM een speciale workshop voor bestuurders uitgeschreven om de onrust te temperen. Over twee weken zullen Nederlandse topmannen bij de AFM onderwezen worden hoe zij met de verstrekking van koersgevoelige informatie moeten omgaan.

Maar marktonderzoeker VNU is kennelijk al wat beter op de hoogte van wat bedrijven nu wel en wat niet met de buitenwereld mogen delen. Het concern maakte gisteren bekend dat een groep investeerders bereid is om 7,2 miljard euro te betalen.

De investeerders hebben vóór hun indicatieve bod al heel wat inspiratie kunnen opdoen. Het consortium van zeven toonaangevende investeringsmaatschappijen - de vraag is : wie zit er niet in? - heeft verschillende weken in de boeken mogen kijken van VNU. De investeerders kregen in deze periode ook 'toegang' tot het management van VNU. Het concern zal niet meer onderhandelen met andere partijen. VNU besloot dat na een inschatting van de mate van interesse van andere partijen (mochten zij ook zo uitgebreid in de keuken kijken?).

Wat hebben de investeerders wat u niet heeft? Geld, dat spreekt voor zich. Maar ook een schat aan concurrentiegevoelige en koersgevoelige informatie over de gang van zaken bij VNU. De marktonderzoeker heeft er geen problemen mee om zich uitgebreid zelf te laten onderzoeken zonder dat er nog maar een begin van een serieus overnamebod op tafel ligt.

VNU is voor dit gedrag niet en plein public gecorrigeerd. Dat moet de angstige en zichzelf censurerende bestuursvoorzitters toch moed geven.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester