Noorse onderzoeker verzon alle gegevens

De Noorse onderzoeker dr. Jon Sudbø heeft de basisgegevens voor een publicatie in het vooraanstaande Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet waarschijnlijk geheel verzonnen.

Een brief van Sudbø's instituutsdirecteur Aage Danielsson bracht de zaak vorige week vrijdag aan het rollen. Inmiddels heeft het Radium Hospital in Oslo, een bekend Noors kankerziekenhuis dat ook een vooraanstaand kankeronderzoekscentrum onderdak biedt, een onderzoekscommissie benoemd die al het wetenschappelijke werk van Sudbø aan het instituut gaat controleren.

Sudbø leek in het Lancet-artikel aan te tonen dat mensen die niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's, zoals aspirine, maar ook het vorig jaar wegens hartziekten van de markt gehaalde Vioxx) slikken een lagere kans op mondkanker hebben, maar een hoger risico op dood door hart- en vaatziekten.

De Noorse minister Sylvia Brustad (volksgezondheid) heeft wetgeving aangekondigd die wetenschappelijke fraudeurs in het gevang moet kunnen brengen.

Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, heeft gezegd dat het artikel wordt teruggetrokken zodra alle betrokken onderzoekers op schrift hebben gezet dat er is gefraudeerd. ,,Tot nu toe is me verteld dat hij (Sudbø) achter zijn computer zat, de hele database zelf gemaakt heeft en zijn co-auteurs ervan heeft overtuigd dat het echte gegevens zijn.'

Het Lancet-artikel telt 13 andere auteurs, naast Sudbø. Het tijdschrift plaatst aan het eind van ieder artikel een korte verklaring waarin staat wat elke auteur heeft bijgedragen. In dit geval blijken veel mensen betrokken te zijn bij discussies over de studie-opzet, het schrijven van het manuscript en de supervisie. Maar wie verantwoordelijk is voor de originele gegevens, blijft er onduidelijk.