Nieuwe zelfmoordaanslag in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag op een markt in de Zuid-Afghaanse stad Spin Boldak zijn gisteren zeker 22 mensen gedood. Het was de tweede zelfmoordaanslag op één dag; enkele uren eerder kwamen in Kandahar drie Afghaanse soldaten en twee burgers om door een bom.

An injured suicide bomb attack victim is carried by his relatives on a stretcher upon arrival at Quetta hospital from Spin Boldak, a bordering town of Afghanistan, 16 January 2006. Suicide bombers killed 24 people in separate attacks in southern Afghanistan's Kandahar province, further raising fears that militants here are copying the tactics of Iraqi insurgents. AFP PHOTO/Banaras KHAN Een slachtoffer van de zelfmoordaanslag in Spin Boldak wordt het ziekenhuis van Quetta in Pakistan binnengebracht. Foto AFP
An injured suicide bomb attack victim is carried by his relatives on a stretcher upon arrival at Quetta hospital from Spin Boldak, a bordering town of Afghanistan, 16 January 2006. Suicide bombers killed 24 people in separate attacks in southern Afghanistan's Kandahar province, further raising fears that militants here are copying the tactics of Iraqi insurgents. AFP PHOTO/Banaras KHAN Een slachtoffer van de zelfmoordaanslag in Spin Boldak wordt het ziekenhuis van Quetta in Pakistan binnengebracht. Foto AFP AFP

De nieuwe golf van zelfmoordaanslagen, een betrekkelijk nieuw fenomeen in Afghanistan, lijkt bedoeld om andere landen af te schrikken nieuwe troepen naar Afghanistan te sturen. Zondag kwamen in Kandahar al een Canadese diplomaat en twee Afghanen om bij een aanslag.

De Afghaanse president Hamid Karzai zei dat de daders kennelijk hun toevlucht nemen tot zelfmoordaanslagen omdat ze wanhopig zijn. Maar, zei hij ook: 'Ze zorgen voor onveiligheid, voor bezorgdheid onder de bevolking, ze verstoren het dagelijks leven. Ze zijn een onderwerp van grote zorg voor ons. We zullen alle middelen inzetten hen tegen te houden'.

Spin Boldak in het zuiden van de provincie Kandahar, vlakbij de grens met Pakistan en halverwege Kandahar en de Pakistaanse stad Quetta. Daar was een grote menigte afgekomen op een worstelwedstrijd die tijdens een markt op een open terrein werd gehouden. Volgens de politie reed iemand op een motorfiets het terrein op en blies zichzelf op. De aanslag eerder in Kandahar werd volgens ooggetuigen uitgevoerd door een jongen van een jaar of vijftien die zich had omhangen met explosieven en die tot ontploffing bracht.

De militairen van het nieuwe Afghaanse leger hebben een trainingen gevolgd van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen in Afghanistan. Een zegsman van de Talibaan zei dat de aanslag in Spin Boldak was gericht op de commandant van de Afghaanse grenstroepen in de regio, maar dat deze niet aanwezig was. Hij zei dat de Talibaan meer aanslagen zullen plegen op Afghaanse commandanten 'omdat ze de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan steunen'.

Andere bronnen menen evenwel dat de zelfmoordaanslagen niet het werk zijn van de Talibaan maar van 'buitenlandse' strijders van Al-Qaeda, onder andere uit de Arabische wereld en buurland Pakistan. De provinciegouverneur van Kandahar zei dat buurland Pakistan schuld draagt aan het opleven van het geweld omdat het toestaat dat terroristen zich op zijn grondgebied schuilhouden. Die klacht is ook vaak geuit door de leiding van de buitenlandse troepen in Afghanistan.