Nastase struikelt over oude tante

Adrian Nastase, voorzitter van het Roemeense parlement, oud-premier en leider van de oppositionele sociaal-democratische partij, heeft zijn partijfunctie neergelegd in verband met het schandaal over zijn rijkdommen. Hij staakt het uitvoerend voorzitterschap van de partij voor drie maanden. Dan moet een juridisch onderzoek zijn voltooid naar de manier waarop hij zijn rijkdommen heeft verkregen. Nastase noemde zijn aftreden 'een gebaar van verantwoordelijkheid'. 'Ik wil niet dat deze campagne tegen mij het imago van de partij schaadt.'

De oud-premier heeft, net als alle Roemeense politici, ambtenaren en magistraten, moeten opgeven wat hij aan roerend en onroerend goed bezit en hoe hij aan die bezittingen is gekomen. In zijn verklaring viel op dat hij vorig jaar meer dan een miljoen euro in contanten en onroerend goed zegt te hebben geërfd van een tante die op 97-jarige leeftijd was overleden; zij woonde in een gehuurd flatje en leefde van een minipensioen. Volgens Nastase had de tante zich echter vanaf haar 92ste met succesvolle zakelijke transacties beziggehouden.

In de Roemeense media en de publieke opinie heeft de lezing over de bejaarde tante voor veel hilariteit gezorgd - tot ongenoegen van de leiders van de sociaal-democratische partij. De voorzitter van de partij, Mircea Geoana, nam al snel afstand van Nastase. Gisteren zei Geoana dat 'dit een moeilijk moment voor de partij is'. 'Onze partij heeft een imagoprobleem. Ze kan niet doof blijven voor de beschuldigingen. De zaak van de rijke tante is al onderwerp van grappen in de meest afgelegen dorpen van ons land', aldus Geoana. Premier Tariceanu riep Nastase op ook als voorzitter van het parlement af te treden.

Een kamer van het Roemeense Hooggerechtshof, die de verklaringen van politici onderzoekt, heeft gisteren opdracht gegeven beslag te leggen op onroerend goed van oud-minister van Economie en Industrie Dan Ioan Popescu, eveneens een sociaal-democraat. Popescu kon niet uitleggen hoe hij aan acht van zijn 23 stukken land en woningen is gekomen. Popescu verwierf al dat onroerend goed tussen 2001 en 2004, toen hij minister was in het kabinet van Adrian Nastase. Hij reageerde kwaad op het besluit van het Hof. 'Ik ben een politiek slachtoffer', zei hij. 'Dit is een honderd procent politiek dossier.'