Na excuses mag CNN in Iran blijven

Iran heeft CNN gisteren de deur gewezen maar die maatregel vandaag weer ingetrokken nadat het Amerikaanse televisiestation zijn excuses had gemaakt voor zijn verkeerde vertaling van een uitspraak van president Ahmadinejad.

De Iraanse president zei zaterdag op zijn persconferentie in de simultaanvertaling van CNN dat het bezit van 'nucleaire wapens' Irans recht is. Wat Ahmadinejad in werkelijkheid in het Farsi zei was dat Iran recht heeft op nucleaire technologie. De president onderstreepte juist tijdens zijn persconferentie dat Iran géén kernwapens nastreeft.

Haviken in Iran noemden de foute vertaling een opzettelijke actie om Iran verdacht te maken op een zeer gevoelig moment in de internationale krachtmeting over het omstreden Iraanse nucleaire programma. De krant Jomhuri-e-Eslami noemde CNN-correspondent Christiane Amanpour 'een CIA- en Mossadagent met een slechte reputatie'. Amanpour was op de persconferentie in Teheran aanwezig. Volgens de ultraconservatieve hoofdredacteur van de krant Kayhan, Hossein Shariatmadari, was het haast zeker dat de verkeerde vertaling geen ongelukje was maar ten doel had de van de werkelijke woorden van de president niet tot de publieke opinie te laten doordringen.

Maar nadat CNN zijn excuses had aangeboden en de kijkers had uitgelegd wat er werkelijk was gezegd, verzocht Ahmadinejad in een brief het ministerie van Islamitische Leiding het verbod in te trekken. Dat ministerie gaat over de binnen- en buitenlandse pers.

CNN heeft geen permanent kantoor in Iran, maar een plaatselijke journalist levert bijdragen aan het televisiestation.