Moldavië eens met Gazprom over prijs

Het conflict tussen Moldavië en de Russische gasgigant Gazprom over de prijs van Russisch gas is opgelost. Moldavië gaat tot april 110 dollar per duizend kubieke meter Russisch gas betalen. Dat is meer dan de 80 dollar die de Moldaviërs tot nu toe betaalden, maar minder dan de 160 dollar die Gazprom eiste.

Gazprom had op 1 januari de gasleveranties aan Moldavië gestaakt wegens het uitblijven van een akkoord over de prijs. Daarop was Oekraïne, dat zelf een diepgaand conflict met Gazprom had over de gasprijs, de Moldaviërs te hulp geschoten. Het grootste deel van de behoefte aan gas werd door Kiev gedekt. Niettemin ging het overleg tussen de Moldaviërs en Gazprom door. De Moldaviërs doen graag zaken met Gazprom omdat dat bedrijf 51 procent van de aandelen van het Moldavische gasbedrijf Moldovagaz bezit.

De Moldavische president, Vladimir Voronin, begroette het voorlopige akkoord als 'een triomf van het pragmatisme'. Het akkoord behelst meer dan alleen de prijs. In ruil voor de hogere prijs die Moldavië gaat betalen, breidt Gazprom zijn aandeel in Moldovagaz uit van 51 naar 64 procent van de aandelen. De rest blijft in het bezit van de Moldavische staat.

Bulgarije, dat ook kampt met prijseisen van Gazprom, heeft laten weten overleg met de Russische leverancier te overwegen. Tot nu toe hadden ze onderhandelingen uitgesloten, omdat de contracten voor de gasleveranties tot 2010 lopen en in de tussentijd niet kunnen worden opengebroken.

Gisteren zei echter de Bulgaarse minister van Economie en Energie, Roemen Ovtsjarov, dat onderhandelingen niet kunnen worden uitgesloten. Hij zei dat als nu wordt onderhandeld, de gasprijzen voor de Bulgaren geleidelijk zullen stijgen. Als er niet wordt onderhandeld, zal de nieuwe gasprijs in 2010 exploderen. Bulgarije betrekt 97 procent van zijn gas van Gazprom. Het betaalt daar op grond van contracten uit 1998 83 dollar per duizend kuub voor, terwijl de internationale gasprijs inmiddels 257 dollar per duizend kubieke meter is.