Meeste wedijver in transport

Transportbedrijven ondervinden in Nederland de meeste hinder van concurrentie vergeleken met de rest van het midden- en kleinbedrijf. De Nederlandse hotels, pensions en campings hebben het minst last van concurrentie. Dit blijkt uit een ranglijst van 58 bedrijfssectoren die onderzoeksbureau EIM heeft opgesteld.

De transportsector kampt vooral met concurrentie uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie, waar chauffeurs tegen veel lagere lonen werken. Daardoor raken de ruim 12.000 wegvervoerders steeds meer opdrachten kwijt. Bovendien verruilen zij steeds vaker Nederlands personeel voor goedkope, Oost-Europese krachten. Vorige maand legden Nederlandse chauffeurs van transportbedrijf Vos Logistics uit Oss het werk neer uit protest tegen een reorganisatie, die in hun ogen bedoeld was om Nederlandse werknemers te vervangen door Oost-Europese. Vakbond FNV opende in dezelfde maand een telefoonlijn waar chauffeurs melding kunnen maken van illegaal ingehuurde Oost-Europeanen.

De Nederlandse hotels, pensions en campings staan veel sterker, aldus EIM. Ondernemers in de sector beschikken over een gevarieerd dienstenaanbod. Bovendien kijken consumenten vaak naar de prijs van bijvoorbeeld een hotelkamer als maatstaf voor de kwaliteit.

Binnen de bouwbranche bestaat ook veel concurrentie. De sector neemt de tweede plaats in op de ranglijst van EIM. Dat heeft te maken met de vele starters en de scherpe controle op eerlijke mededinging door de NMa. Deze organisatie houdt de sector in de gaten wegens de bouwfraudeaffaire.