Maïs begon toch op hoogvlakte Mexico

rotterdam, 17 jan. De uitvinding van de landbouw in Midden-Amerika, 7.000 jaar geleden, gebeurde waarschijnlijk toch op het hoopland van Tehacán en niet op de kustvlakte van Tabasco. Dit is de conclusie uit analyses van nieuwe slibmonsters uit de Zuidelijke Golf van Mexico, gisteren gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition). Al sinds de jaren zestig is de gevestigde theorie dat het verbouwen van maïs voor het eerst gebeurde op de hoogvlakte, want daar zijn fossielen van gedomesticeerde maïs gevonden van 7.000 jaar oud. In 2001 werden in slibmonsters voor de kust, waar wilde voorlopers van maïs te vinden zijn, stuifmeelkorrels van de gedomesticeerde maïs gevonden van eveneens 7000 jaar oud. Die datering is nu bijgesteld naar 5000 jaar.