Lama doet het werk voor u

Een computer kan veel, maar de gebruiker niet. Die ziet op tegen downloaden of zoeken naar bestanden. Nu is er gelukkig de Lama.

De Lamabox maakt films downloaden van internet eenvoudiger.

Films zijn op internet te vinden op de peer-to-peer-netwerken (uitwisselgemeenschappen) van Edonkey, Bittorrent en andere. Voor elk van die netwerken moet je aparte software installeren en leren gebruiken. Heb je eenmaal videobestanden gedownload dan rijzen nieuwe vragen. Wat is dit voor bestand? Hoe speel je het af? Soms zijn het bestanden die direct door de pc kunnen worden afgespeeld, maar soms moet je er eerst een dvd van branden. Soms betreft het een van deze twee mogelijkheden, maar is er ook een 'inpakprogramma' op losgelaten, zodat de ontvanger het zaakje eerst met het juiste programma moet 'uitpakken'. Als de ondertiteling ontbreekt, waar vind je die dan en hoe voeg je die toe? En tenslotte: als je de buit op de tv wilt vertonen, hoe krijg je dat voor elkaar?

Eind november, op de jaarlijkse beurs van de computerclub HCC, heeft de kleine internetprovider It's Logic uit Barneveld de Linux Advanced Multimedia Application box, ofwel Lamabox, gepresenteerd, een apparaat dat de liefhebber van films deze zorgen uit handen moet nemen.

De Lamabox ziet eruit als een fors uitgevallen dvd-speler. Je sluit hem aan op het lichtnet, op internet en op de televisie. Opdrachten geef je met een afstandsbediening. Zo kan je intypen welke film of welk muziekstuk je zoekt en dan gaat de Lamabox deze direct downloaden. De software die je op een pc zelf moet installeren en onderhouden zit in de Lamabox ingebouwd. Eventuele ondertiteling wordt er automatisch bij gezocht. Is het bestand gedownload naar de harde schijf (standaard tot 400 GB, maar verder uit te breiden), dan kan het onmiddellijk worden afgespeeld want ook de programma's daarvoor zijn op voorhand aanwezig. En dat afspelen gebeurt direct op de televisie, dus daar heeft de bezitter van de Lamabox ook al geen omkijken naar.

Volgens de makers kan de Lamabox ook van gelijk welk videobestand een dvd branden, terwijl dat op de pc een hele procedure kan zijn. Wat hetzelfde blijft: het downloaden kan geruime tijd duren (uren of zelfs dagen) afhankelijk van de grootte van het bestand, de populariteit ervan op internet en de snelheid van de internetverbinding.

De problemen waar de pc-gebruiker zich periodiek voor gesteld ziet, dat er weer een nieuwe versie is van het een of ander, worden via de internetaansluiting opgelost zonder dat de eigenaar van een Lamabox er omkijken naar heeft: updates worden automatisch naar de machine gepompt en geïnstalleerd. Zelfs als er naast Kazaa en consorten een nieuw peer-to-peer-netwerk ontstaat, kan de Lamabox de software hiervoor alsnog ontvangen, zodat ook de nieuwe kanalen worden benut.

Het knarsetanden in de kantoren van platenmaatschappijen en filmstudio's zal tot in Barneveld te horen zijn. Maar de Lamabox doet niets wat niet al kan met een pc: het vinden en downloaden van bestanden. Downloaden is in de meeste landen niet illegaal. De Lamabox maakt het hele proces alleen veel makkelijker, dat maakt juridisch geen verschil maar voor de consument wel. Het enige mogelijke aanknopingspunt voor juridische claims is dat de Lamabox óók uploadt, dus de gedownloade bestanden zelf weer uitdeelt aan andere filmliefhebbers. Dit is namelijk ingebakken in met name Bittorrent. Maar of dat een voldoende aanknopingspunt is om de Lamabox te verbieden is de vraag. De stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie) heeft alleen laten weten de ontwikkelingen met grote aandacht te volgen. Martin Potappel van It's Logic zegt voor de zekerheid een reservering te hebben gemaakt voor mogelijke gerechtelijke procedures. 'Maar we zijn ook bereid mee te werken aan een uitbreiding van de Lamabox die betaald downloaden mogelijk maakt.'

De belangstelling voor de Lamabox heeft de gebroeders Potappel nogal overvallen. Er was een productie van 1.000 stuks voorzien voor het hele jaar 2006. Deze oplage moet nog worden gemaakt, maar is wel al weken uitverkocht. Aanvullende voorraad wordt nu gefabriceerd door een Taiwanees bedrijf. Uit achttien landen hebben zich al aspirant-dealers gemeld.

Omdat er geen productie-exemplaren zijn, is nog niet te beoordelen hoe handig de Lamabox in het gebruik werkelijk is, en of alles werkt zoals de bedoeling is. Tijdens een demonstratie deed het apparaat wat het moest doen. Als het de helft van zijn belofte inlost is hier sprake van een revolutie. In januari moeten de eerste exemplaren worden geleverd.

Informatie over specificaties en prijzen op www.lamabox.com.

    • Herbert Blankesteijn