Krajicek en Sluiter naar tweede ronde

Slechts twee Nederlanders mochten dit jaar opdraven bij de Open Australische tenniskampioenschappen. Beiden overleefden vandaag de eerste ronde op Melbourne Park. Een ongekende weelde die Raemon Sluiter, een van de twee gelukkigen, tot een sarcastische opmerking verleidde. 'Ik vind het prachtig om te zien, daar niet van, maar eigenlijk is het schandalig dat de kar hier door een zeventienjarige getrokken moet worden.'

Michaella Krajicek of the The Netherlands hits a return against Kristina Brandi of Puerto Rico during the Australian Open tennis tournament in Melbourne January 17, 2006. REUTERS/Michael Fiala Michaëlla Krajicek vanochtend in de eerste ronde succesvol tegen Kristina Brandi uit Puerto Rico. Foto Reuters REUTERS

Die zeventienjarige is Michaëlla Krajicek, die vandaag doordrong tot de tweede ronde ten koste van veterane Kristina Brandi uit Puerto Rico: 6-4 en 7-6. Enkele uren later volgde Sluiter, als reserve toegelaten tot het hoofdtoernooi, het voorbeeld van zijn tien jaar jongere collega door de Tsjechische qualifier Pavel Snobel in vier sets opzij te zetten: 6-4, 2-6, 6-2 en 6-4.

Krajicek werd vandaag door de organisatie weggedrukt naar baan negentien, aan de rand van het kleurige tennispark, maar Petr Krajicek vond het prima. Zijn dochter en pupil won vrijdag in Hobart het tweede proftoernooi uit haar nog prille loopbaan, maar wat droeg de bedaagde Tsjech zijn gehoor een dag later op, toen de familie was neergestreken aan de oevers van de Yarra-rivier? 'Geen sensationele verhalen alstublieft; Misa is goed bezig, maar daarmee is ook alles gezegd.'

Het klonk bijna als een smeekbede. Vandaag, op dag twee van de Australian Open, bleek wat Krajicek senior bedoelde. Zijn dochter mag dan te boek staan als Nederlands grootste tennistalent, maar wonderen mogen vooralsnog niet verwacht worden van de nummer 43 van de wereld, al haar verdiensten ten spijt. Michaëlla Krajicek is en blijft een toptennisster-in-wording: een speelster die nog fouten kan en mag maken.

Aan fouten vandaag geen gebrek. Na een vlekkeloze start, waarbij de halfzus van voormalig Wimbledon-winnaar Richard haar tegenstandster overrompelde met haar handelsmerk - harde en vlakke slagen - raakte ze het spoor bijster. Van het ene op het andere moment haperde de machine. Ballen verdwenen in het net of (net) buiten de lijnen, en het gezicht van Krajicek vertoonde langzaam maar zeker verbeten trekken. 'Ik bewoog niet goed, ik stond niet goed op mijn benen, en daardoor verloor ik mijn focus', luidde het excuus van 'Kleine Kraai'.

Menig tegenstandster had dankbaar geprofiteerd van de mentale inzinking. Zoniet Kristina Brandi, de grijze muis die zich ooit (december 2000) de nummer 27 van de wereld mocht noemen. Na wat Tsjechische krachttermen - haar diepste emoties verpakt Krajicek altijd in de taal van haar tweede vaderland - volgde het herstel, en bracht de nummer 43 van de wereld de partij uiteindelijk tot een goed einde.

Maar voor de schoonheidsprijs kwam de overwinning niet in aanmerking, met meer onnodige fouten (39) dan zelf afgedwongen punten (38 winners). Al deed Krajicek naderhand haar best de pluspunten te benadrukken, terwijl haar vader op de achtergrond goedkeurend toekeek. Glimlachend stelde ze vast dat ze geen moment serieus in de problemen was geweest op de baan, die vandaag vooral werd omzoomd door Nederlandse backpackers. 'Ik had de hele wedstrijd meer overmacht dan dat meisje', stelde ze tevreden vast na alweer haar negende overwinning van het seizoen (tegen twee nederlagen). In de tweede ronde stuit Krajicek donderdag op Sonia Mirza, de Indiase die momenteel de 32ste plaats op de wereldranglijst bezet.

Ook Sluiter toonde vandaag twee gezichten. Na een gedegen eerste set, die hij met 6-4 naar zich toetrok, verloor de Rotterdammer zijn hoofd in het duel met de linkshandige Snobel, een Tsjech met een wilde haardos maar een even bescheiden ranking (216ste van de wereld) als slagenarsenaal. Sluiter, afgezakt naar de 103de plaats op de wereldranglijst, herstelde de schade (2-6) en slaakte na afloop een zucht van verlichting. Na een seizoen vol tegenslagen bereikte hij, voor de tweede keer in zeven pogingen, de tweede ronde in Australië. Zijn credo? 'Niet zeiken en punt voor punt spelen.' Met die aanpak hoopt Sluiter donderdag overeind te blijven, wanneer hij tegenover de Russische 'alles-of-niets'-tennisser Igor Andrejev staat.

    • Mark Hoogstad