In het Beaux Arts Trio is pianist Pressler de baas

Het Beaux Arts Trio was vorige zomer nog middelpunt van een minifestival in het Amsterdamse Concertgebouw in Amsterdam. Nu keert het er terug voor twee concerten in het kader van de Concertgebouw Prijs, die het trio vanavond bij een galadiner ontvangt.

In een uitverkochte Kleine Zaal, met extra stoelen op het podium, liet Pressler er gisteren geen twijfel over bestaan dat híj de baas is in het ensemble. Meer dan op het festival in augustus, bleken zijn medemusici - violist Daniel Hope en cellist Antonio Meneses - te zijn getemd tot begeleidende volgelingen.Meneses schikt zich daarin beter dan Hope, bij wie het leidde tot een geknepen toon en instabiele intonatie. Hij lijkt bang voor de kleine reus achter de vleugel.

Dat neemt niet weg dat er prachtige momenten waren, vooral in Schuberts Pianotrio in Es. Het gezelschap is op zijn best in passages als het tweede deel (Andante con moto), waar onder een ogenschijnlijk eenvoudige oppervlakte zoveel poëtische diepte schuilt. Weinig trio's weten die zo verzorgd maar onnadrukkelijk, soms bijna lichtvoetig, te vertolken.

Traditiegetrouw nam het trio ook een nieuw werk mee, L'apothéose d'un rêve (2004) van de Amerikaanse Alexandra du Bois.

Du Bois (1981) weet haar emoties helaas nog geenszins te kanaliseren. Het volledig tonale werk is één grote apotheose, van de clichématig emotionele cellomelodie aan het begin tot de onheilspellende kerkklokken (in de piano) aan het slot. Die sentimentaliteit geloof je na enkele maten wel, maar dan moet je nog heel wat fortissimo's door, met een griezelig gebrek aan nuance. Muzikaal gebeurt er ook weinig interessants. Misschien viel zulk overdadig sentiment ook wel te verwachten van een componiste die voor het Kronos Kwartet een stuk baseerde op de dagboeken van het Amsterdamse nazislachtoffer Etty Hillesum.

Met terugwerkende kracht bleek Sjostakovitsj in zijn jeugdzonde, het Pianotrio, opus 8 (gemaakt op zijn zestiende), een gebalanceerde persoonlijkheid. Weliswaar wat stumperig, maar al vol ideeën en muzikaal tot en met.

Concert: Beaux Arts Trio. Gehoord: 16/1 Concertgebouw, Amsterdam. Herh.: 18/1. Info: www.concertgebouw.nl.

    • Jochem Valkenburg