'Ik voel me opeens een een heel erg oude man'

Saxofonist en bandleider Herman is als een van de weinige Nederlandse jazzmusici ook bij een breder publiek populair.

'Grenzen heb ik nooit willen zien.'

Benjamin Herman en leden van de Band Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 010329 Benjamin Herman Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer
Benjamin Herman en leden van de Band Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 010329 Benjamin Herman Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer

Hij wist het al met kerst, vertelt hij. Altsaxofonist Benjamin Herman is dus niet echt verrast door de Boy Edgar Prijs. Maar dat doet niets af aan de waarde ervan. ,,Ineens hoor ik tot het illustere gezelschap van winnaars. Ik word er een beetje verlegen van. En ik voel me plots een heel erg oude man.'

De jury prees Herman vooral om zijn flexibiliteit als uitvoerend musicus. 'De diversiteit van zijn projecten weerspiegelt Hermans grote flexibiliteit als musicus en zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar nieuw repertoire', meldt het juryrapport. Daarnaast roemt het zijn 'nimmer aflatende drive, een zeer goede techniek en een prachtige toon'.

Herman (Londen, 1968) kreeg 25 jaar geleden voor zijn bar mitswa zijn eerste saxofoon. De Boy Edgar Prijs, een beeld van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro, wordt op 26 april uitgereikt in het Amsterdamse BIMhuis. Voor dat programma heeft de musicus, die thuis is in alle stijlen - van vuige dirty powerjazz, groovende souljazz, bigbandswing tot vette funk - zijn wensen al kenbaar gemaakt. Een beetje onconventioneel graag. Dus hoopt hij dat Jules Deelder de prijs uitreikt, en denkt hij naast zijn nieuwe kwartet met gitarist Anton Goudsmit, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink aan gastoptredens van draaitafelaars C-mon & Kypski en hiphopper Pete Philly. ,,Maar ik ga ook de aandacht vestigen op trompettist en bandleider Boy Edgar zelf, voor we vergeten wie deze bijzondere naamgever was.'

Van het geld wil Herman, wiens tweelingbroer net verkozen is tot beste reclameregisseur van Frankrijk 2005, ,,nog meer platen maken' op zijn eigen jazzlabel Roach. ,,Drie, als ik zuinig aan doe.'

Daarnaast blijft het zijn wens iets te betekenen in het buitenland, ondanks zijn afspraken komende maanden voor concerten in Kenia en Zuid-Amerika. ,,Het blijft sleutelen om iets blijvends van de grond te krijgen.'

Niet alleen met zijn bigbandformatie New Cool Collective, die moderne dansbare jazzmuziek maakt naar voorbeeld van de dansorkesten in de jaren vijftig en zestig, ook met zijn kwartet en zijn trio brengt Herman regelmatig albums uit. Onlangs verscheen The Itch, met zijn kwartet. Voor zijn vorige album Heterogeneity kreeg hij in november een Edison Award.

Dat hij nu de Boy Edgar prijs krijgt, die door de meeste winnaars beschouwd als een soort oeuvreprijs, noemt hij een ,,mooie bouwsteen' voor zijn carrière. Maar concreet verwacht hij niet dat er veel zal veranderen.

Vorig jaar werkte Herman mee aan een album van de legendarische Britse popzanger Paul Weller, met wie hij ook op tournee ging. Dat is tekenend voor Hermans aanpak; als een van de weinige jazzmusici oogst hij buiten het jazzpubliek bewondering, constateerde de Boy Edgar-jury dan ook. Herman: ,,Maar dit soort dingen heb ik altijd al gedaan. Zoals veel musici van mijn generatie trouwens. Ik speelde al bij Candy Dulfer toen ik nog in opleiding was, maar stond later ook bij iemand als Paul Haenen op het toneel. Grenzen heb ik nooit willen zien.'

Dat juist zijn zogenaamd 'minder serieuze' muziekprojecten worden genoemd in het juryrapport, siert de hogere kringen van de jazz, vindt Herman. 'Het was in de jazz lange tijd not done om pop en commercie bij je muziek te betrekken. Mijn generatie heeft zich aan die Nederlandse verzuiling in de jazz onttrokken. Daar viel immers geen droog brood mee te verdienen. En mede doordat we zijn groot geworden met muziekzender MTV, geloven we juist in muziekcombinaties.'

Wat dat betreft is Herman in Charlie Parker altijd een voorbeeld blijven zien. ,,Of hij nu met een strijkje, kwartet, bigband of latinband speelde, het bleef Parker.'

New Cool Collective in concert: 28/1 Leiden swingt. B. Herman-kwartet: 5/2 Perron 55, Venlo; 6/2 Wilhelmina, Eindhoven; 9/2 BIMhuis, Amsterdam.

    • Amanda Kuyper