Hologram als informatiedrager

Floppydisk, diskette, cd-rom: informatiedragers voor de pc moeten steeds data meer kunnen bevatten.

Het diskettestation verdwijnt langzaam uit de pc. De opslagcapaciteit van de diskettes - floppy disks - zijn voor het bewaren van digitale foto's of digitale muziekbestanden onvoldoende en dus wordt de diskette steeds vaker vervangen door usb-geheugenschijven.

Maar er is een kans dat het diskettestation in de toekomst toch in een nieuwe gedaante terugkeert. In de loop van volgend jaar brengt het bedrijf Maxell een 'holografische disk' op de markt van 300 gigabyte. Dat is drie keer zoveel capaciteit als een gemiddelde harde schijf van een luxe multimedia-pc. De gegevens worden ook nog eens met hoge snelheid weggeschreven: zo'n 20 megabyte per seconde. Maxell begint bescheiden, want theoretisch kan een opslagcapaciteit van 1,6 terabyte (een terabyte is 1.000 gigabyte) en een leessnelheid van 120 Mbps worden gerealiseerd.

Dat alles is te danken aan holografische opslag, waarbij gegevens als een driedimensionaal beeld door een laserstraal worden vastgelegd. Het principe doet denken aan dat van een hologram, waarbij met behulp van interferentie heel veel informatie op een klein oppervlak kan worden geschreven. Groot voordeel is de lange levensduur. De producten gaan gegarandeerd vijftig jaar mee, zo beweren de fabrikanten.

De HVD - Holographic Versatile Disc - wordt in diverse publicaties al de opvolger van Blu-ray genoemd, een optische disk met een gemiddelde opslagcapaciteit van 'slechts' 27 megabyte.

De technologie komt van het bedrijf InPhase, dat ooit door het telecombedrijf Lucent is opgericht.

Overigens is er al meteen concurrentie van Optware uit Japan, dat een holografische disk van 1 terabyte heeft aangekondigd met een leessnelheid van 1 gigabyte. Optware heeft ook al meteen een interessante variant gepresenteerd: kaartjes die zo groot zijn als een bankpas waarop je complete digitale speelfilms zou kunnen vastleggen.

    • Jan Libbenga