Good Day, Mate!

Het duurt nog even, maar ook Down Under werpt het WK voetbal zijn schaduw vooruit. Met als voornaamste vraag: kunnen 'we' Guus behouden? Want Big Gus is zo gewild dat niet alleen de Engelsen, maar ook de Russen inmiddels op de stoep staan. Met een naar verluidt hele grote zak met geld. Zo serieus schijnt de belangstelling te zijn dat de bobo's van de Socceroos gisteren een heuse verklaring lieten uitgaan. 'Wij zijn niet in paniek', luidde de tekst. Geheel in de geest dus van de nationale slogan: No worries, mate!

Die woorden klonken zaterdagochtend vroeg ook, heel hoog in de lucht, net op het moment dat we Darwin passeerden. De vraag was of Australië bevangen was door de voetbalkoorts na de verrassende plaatsing voor de WK-eindronde onder leiding van Guus Hiddink. Edward (28) kon een flauwe glimlach niet onderdrukken. 'It's soccer, remember?' Edward, zelf van Aziatische komaf, bedoelde het niet lullig, maar: 'Voetbal is het speeltje van onze Kroaten en Italianen.' De rest van het volk weet wel beter, knipoogde hij.

Sport, dat is - in willekeurige volgorde - cricket, rugby (league en union), Aussie rules football, zwemmen en wat Edward betreft ook vissen. Daar heeft Big Gus (nog) niets aan veranderd.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad