Golden Globe voor Hany Abu-Assad

De film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad en de Nederlandse producent Bero Beyer van Augustus Film is vannacht in Los Angeles bekroond met een Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film.

Actress Sarah Jessica Parker (C) poses with director Hany Abu-Assad (L) and screenwriter Bero Beyer from "Paradise Now", the winner of the Best Foreign Language Film award, at the 63rd Annual Golden Globe Awards in Beverly Hills, California January 16, 2006. REUTERS/Lucy Nicholson Regisseur Hany Abu-Assad, presentatrice Sarah Jessica Parker en producent Bero Beyer, vannacht tijdens de uitreiking van de Golden Globes REUTERS

In zijn dankwoord zei de regisseur de prijs op te vatten als erkenning voor het feit dat de Palestijnen ,,onvoorwaardelijk recht hebben op vrijheid en gelijkheid'. Paradise Now gaat over de laatste dagen van twee Palestijnen die een zelfmoordaanslag voorbereiden.

In een telefonische reactie vanuit Los Angeles zei producent en co-scenarist Beyer twee uur na de uitreiking dat Abu-Assad en hij elkaar grijnzend stonden aan te staren in ongeloof. Vanaf het moment dat de gelegenheidspresentatrice, Sex in the City-actrice Sarah Jessica Parker zei: ,,and the winner is Paradise Now from Palestine', barstte volgens Beyer een circus los. Hij betrad met Abu-Assad samen het podium. Prijzen voor beste film gaan doorgaans naar de producent, maar Beyer vond het gepaster dat Abu Assad de Globe in ontvangst nam. ,,Juist bij deze film is het beter dat niet de kaaskop, maar de Palestijn daar staat.'

Twee uur na de uitreiking werd het tweetal volgens Beyer nog altijd heen en weer geslingerd tussen cameraploegen, geïnteresseerde filmstudio's, andere genodigden en de pers. ,,Veel journalisten stelden de gebruikelijke 'wat ging er door je heen'-vragen', zegt Beyer. ,,Maar er was ook verbazing over het feit dat een film met zo'n politieke lading de prijs had gekregen.' Beyer relativeerde de aandacht: ,,Als een echte ster in zicht komt, springen de cameraploegen meteen weer weg.'

Paradise Now moest het in zijn categorie opnemen tegen onder meer de wervelende Kung Fu Hustle van Stephen Chow en het Eerste-Wereldoorlogdrama Joyeux Noël van Christian Carion.

De Golden Globes, uitgereikt in het Beverly Hilton Hotel onder auspiciën van de Hollywood Foreign Press Association, worden beschouwd als een graadmeter voor de Oscars, die een paar maanden later worden toegekend. De laatste Nederlandse productie die een Golden Globe won was De Aanslag van Fons Rademakers (1987), die dat jaar ook de Oscar won.

Grote winnaar van de Golden Globes van 2006 was Brokeback Mountain van de Amerikaanse regisseur Ang Lee, die vier van de zes nominaties verzilverde, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Brokeback Mountain, over twee jonge schaapherders die in pastoraal Amerika verliefd worden, won vorig jaar ook al de Gouden Leeuw in Venetië. De andere favoriet vooraf, Good Night, and Good Luck van George Clooney (vier nominaties) kreeg geen enkele prijs. Clooney kreeg wel de Golden Globe voor beste bijrol, maar die was voor zijn rol in de film Syriana.

Bij de Golden Globes voor tv-producties was ABC de grote winnaar. Deze televisiestudio won vier van de elf Globes voor tv-programma's. ABC produceerde de beste dramaserie, Lost, en de beste comedy, Desperate Housewives.