Geen fraude bij verkiezingen Irak

Ruim 99 procent van de stemmen die op 15 december zijn uitgebracht in de parlementsverkiezingen in Irak zijn geldig, zo heeft de Iraakse verkiezingscommissie uitgemaakt.

Sunnitische en seculiere partijen hadden geklaagd over grootscheepse fraude. Maar de verkiezingscommissie meldde gisteren dat slechts de stemmen in 227 stembussen van de in totaal ongeveer 30.000 worden geannuleerd wegens fraude - te veel stembiljetten of valse biljetten - een dusdanig klein percentage dat de einduitslag er niet door wordt beïnvloed. Partijen die nog ontevreden zijn, kunnen in beroep gaan.

Volgens een woordvoerder van de verkiezingscommissie worden nu binnen vier tot vijf dagen de onofficiële resultaten van de verkiezingen vrijgegeven, die de deelnemende partijen een concreet idee moeten geven van hun positie. Eerder bekendgemaakte onvolledige uitslagen gaven al een idee daarvan. In elk geval heeft de regerende Alliantie van religieuze shi'itische partijen veruit de meeste stemmen gekregen. Zij komt waarschijnlijk op 130 van de 275 parlementszetels, wat haar dwingt tot een coalitie met Koerdische en/of sunnitische partijen. Er wordt al overlegd over de vorming van een soort nationale regering.

Een internationale commissie die door de verkiezingscommissie is gevraagd ook naar het verloop van de verkiezingen te kijken, zal naar verwachting donderdag met haar eindrapport komen.

Voor de derde maal in tien dagen is gisteren in Irak een Amerikaanse legerhelikopter neergestort. Daarbij kwamen de twee inzittenden om het leven. De oorzaak is nog onduidelijk. Twee rebellengroepen hebben de aanslag opgeëist.