Firefox op 1 op 5 pc's

Een op de vijf surfers in Europa gebruikt de alternatieve browser Firefox. Volgens een nieuwe studie van het Franse onderzoeksbureau XiTi loopt Nederland nog wel achter bij het gebruik van Firefox: hier gebruikt een op de tien surfers de gratis browser. De meeste andere surfers gebruiken Internet Explorer, het programma dat Microsoft bij elke Windows-pc meelevert.

Landen waar Firefox hoog scoort, zijn Finland (38,4 procent), Slovenië (35,5) Duitsland (30,3) en Tsjechië (29,3). In de VS en Canada scoort Firefox 15,6 procent.

Firefox is een gratis product van de Mozilla-groep (mozilla.com), die voortkomt uit een grote voormalige concurrent van Microsoft, Netscape. De open bron-browser heeft de naam veiliger te zijn dan IE, de Microsoft-browser die al een tijd niet meer vernieuwd is. Vorig jaar verscheen een rapport van antivirusbedrijf Symantec waarin gesteld werd dat juist Internet Explorer veiliger in gebruik zou zijn. Daarbij werd echter niet gelet op de snelheid van de reparatie van lekken.