EU-3 vraagt zitting IAEA over Iran

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk (EU-3) willen dat het Internationaal Atoomagentschap begin februari in een speciale zitting bijeenkomt om over de kwestie-Iran te spreken.

Een bijeenkomst in Londen waar deze landen gisteren over Irans omstreden nucleaire programma overleg pleegden met Rusland, China en de Verenigde Staten, produceerde echter geen overeenstemming over doorverwijzing van de zaak naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die kan tot sancties besluiten. De westerse landen, die Iran van een geheim kernwapenprogramma verdenken, zijn voorstander van inschakeling van de Veiligheidsraad. China en Rusland werden in Londen echter nog niet overtuigd van het nut daarvan.

De zes landen drukten tijdens de zeven uur durende ontmoeting in Londen 'ernstige zorgen' uit over het besluit van Iran van vorige week om gevoelig nucleair onderzoek te hervatten, aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle landen zijn het eens dat Iran zijn hele uraniumverrijkingsprogramma, waarvan het onderzoek deel uitmaakt, opnieuw moet bevriezen en terugkeren naar het onderhandelingsproces.

De Europese landen zullen het IAEA vragen voor 2 en 3 februari een spoedbijeenkomst van de bestuursraad in Wenen uit te schrijven, aldus het Britse ministerie. Maar de Duitse onderminister van Buitenlandse Zaken Gernot Erler zei gisteren dat 'we nog in gesprek blijven over wat daar wordt besloten en wat de rol van de VN zou moeten zijn'. 'Dat is een teken dat we geen volledige overeenstemming konden bereiken wat een IAEA-resolutie moet beogen maar dat er meer tijd nodig is.'

De Russische president Poetin liet gisteren in Moskou doorschemeren dat een compromis met Iran nog mogelijk is. Hij zei na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Teheran het Russische compromisvoorstel om het Iraanse verrijkingsprogramma naar Rusland te verplaatsen, niet heeft afgewezen. De Iraanse ambassadeur in Moskou prees het Russische aanbod gisteren als constructieve uitweg. In eigen land houden Iraanse leiders tot dusverre uitdrukkelijk vast aan een verrijkingsprogramma op eigen bodem. Poetin zei echter ook dat de Russische strategie niet wezenlijk verschilt van de westerse lijn jegens Iran. 'Rusland, Duitsland, onze Europese partners en de Verenigde Staten staan heel dicht bij elkaar ten aanzien van het Iraanse probleem', zei hij.