Draghi heeft met Fazio niets te maken

Op de eerste dag als nieuwe president van de Italiaanse centrale bank heeft Mario Draghi meteen een symbolische daad gesteld. Hij heeft het schilderij van heilige Sebastiaan laten weghalen uit de kamer die tot 19 december van Antonio Fazio was en die hij nu zelf tijdelijk heeft betrokken. De met pijlen beschoten Sint Sebastiaan zou te zeer symbool staan voor de benarde situatie waarin Fazio zich de laatste maanden had gemanoeuvreerd en die hem uiteindelijk dwong op te stappen.

Draghi, aangesteld voor zes jaar, staat voor de taak om het internationaal vertrouwen in de Banca d'Italia te herstellen, na de schandalen rondom de overname van de bank Antonveneta en de Banca Nazionale di Lavoro (BNL).

Een eerste vuurproef wacht de nieuwe bankpresident deze week al. Verwacht wordt dat de Italiaanse verzekeraar Unipol beroep zal aantekenen tegen de afwijzing door de centrale bank van Unipol's bod op de bank BNL. Draghi komt daardoor in een belangenconflict, omdat hij hiervoor vice-president was van de zakenbank Goldman Sachs.

Deze bank was de adviseur van de Spaanse bank BBVA toen deze vorig jaar een bod deed op BNL. Een bod dat de Spanjaarden introkken, nadat Unipol een hogere prijs had geboden, maar dat ze misschien nu weer opnieuw willen uitbrengen. Om de schijn van partijdigheid weg te nemen, heeft Draghi gisteren aangegeven zich niet te zullen bemoeien met deze zaak.

    • Bas Mesters