Clubs wijzen invoering pasfoto af

De clubs uit de eredivisie en het merendeel van de betrokken burgemeesters geven ter bestrijding van het voetbalvandalisme de voorkeur aan biometrie boven pasfotoregistratie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de invoering van een pasfoto op de seizoenkaart van supporters als voorwaarde gesteld voor de uitbreiding van risicowedstrijden die nodig was voor de invoering van de play-offs. RBC, Vitesse en NAC experimenteren dit seizoen met een dergelijke registratie. Vanaf volgend seizoen zouden de seizoenkaarten van alle eredivisieclubs moeten zijn voorzien van een foto. Dat zou het weigeren van voetbalfans met een stadionverbod vergemakkelijken.

De eredivisieclubs, verenigd in de ECV, vinden de invoering van de verplichte pasfoto te veel rompslomp opleveren en te weinig effectief. Een club als RBC kent bijvoorbeeld slechts één voetbalfan met een stadionverbod.

Ajax, Feyenoord en Vitesse willen op verzoek van de lokale overheden beginnen met een test met biometrie. Via lichaamskenmerken als vingerafdrukken, irisscans en gelaatsherkenning hopen de clubs een beter alternatief te krijgen in de strijd tegen wangedrag. De invoering van de fotoregistratie leidde afgelopen weekeinde tot diverse protestacties in de stadions. 'Liever een vrouw met een baard dan een foto op m'n kaart' stond er bijvoorbeeld in het Gelredome bij de wedstrijd Vitesse-Feyenoord op een spandoek.

Morgen beslist de zogeheten interdisciplinaire stuurgroep, waarin voetbal, politie en overheid zijn vertegenwoordigd, over de invoering van de pasfotoregistratie. Vandaag is er ook nog overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De clubs, verenigd in de ECV, gaven gisteren al een duidelijk negatief advies. Als de stuurgroep de pasfoto's afwijst, willen de clubs met ingang van komend seizoen gaan experimenteren met biometrie. De KNVB staat achter dit voornemen. ,,Het lijkt ons een positief voorstel', aldus directeur betaald voetbal Henk Kesler. ,,De invoering van biometrie vergt aanzienlijk meer investeringen. Daarmee toont het voetbal zijn goede wil.'

Ook het instituut voor Veiligheids en Crisismanagement (COT) stelt in een rapport dat de invoering van de verplichte pasfoto niet het beoogde effect oplevert.