Binnenvaart krijgt 4 miljard van Brussel

Binnenvaartschippers kunnen de komende jaren rekenen op forse steun van de Europese Commissie, die hiervoor vier miljard euro uittrekt ten koste van de weginfrastructuur. Het bevaren van internationale rivieren en kanalen blijft mogelijk niet langer gratis.

Europees Commissaris Barrot (Transport) heeft hierover vanmorgen een notitie laten verschijnen. Volgens de Commissie verdient de binnenvaart steun, omdat het een veilig, schone en efficiënte vorm van transport is De Europese vloot van 11.000 schepen heeft de capaciteit die overeenkomst met die van 10.000 treinen en 440.000 trucks.

Nu gaat ongeveer 6 procent van het Europese vrachtvervoer over water. De rivieren bieden echter volop ruimte voor meer schepen. 'Europa kan zich niet veroorloven dit potentieel niet te gebruiken', zei Barrot vanmorgen. De toegezegde vier miljard euro is ten behoeve van betere aansluitingen, het aantrekken van personeel en modernisering van schepen.

Aan de hulp kan wel een prijskaartje komen te hangen, zo blijkt. De binnenschepen varen nu gratis over de meeste internationale waterwegen. Alleen bij bepaalde kanalen moeten schippers betalen. 'Omdat meer geld nodig is voor onderhoud en verbetering, is het de vraag of de situatie zo kan blijven', zo staat in het rapport.

Nederland heeft groot belang bij gratis waterwegen. Veel binnenvaartschepen in Europa zijn in Nederlandse handen, zoals ruim de helft van de schepen (55 procent) op de Rijn.

De Nederlandse branche zegt het te waarderen dat Brussel voor het eerst een impuls wil geven aan de sector op het gebied van innovatie en infrastructuur, aldus woordvoerder C. de Vries van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. De Nederlandse binnenvaart omvat 4.800 schepen, de helft van de Europese vloot.