'Beste mail bij XS4All'

Internetprovider XS4All was vorig jaar de meest stabiele en betrouwbare e-maildienst, op de voet gevolgd door Wanadoo en Planet Internet. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van e-maildiensten bij negentien grote providers dat het Leidse iPing Research heeft uitgevoerd. De provider die in 2005 het slechtst presteerde, draagt de naam Raketnet.

Het onderzoeksbureau heeft ruim 2,5 miljoen e-mails verstuurd. Via een testsysteem werd automatisch e-mail verzonden en opgehaald bij de providers. In 2005 zijn 622 van de 2,5 miljoen e-mails zoekgeraakt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de vijftig mailtjes niet tijdig in de mailbox van bestemming terecht komt. Een mail wordt aangemerkt als vertraagd, als hij niet binnen 90 seconden is 'afgeleverd'.

Bij alle providers zijn vertragingen geconstateerd, som van meerdere dagen. Ongeveer 30 procent van de vertraagde mails deed er meer dan een uur over om bij de geadresseerde te komen. (ANP)