Zawahari miste offerfeest

De Egyptenaar Ayman Zawahiri, tweede man van Al-Qaeda, is aan de dood ontsnapt omdat hij niet kwam opdagen bij zijn schoonfamilie ter gelegenheid van het islamitische offerfeest in het Pakistaanse grensdorpje Damadola. Pakistaanse inlichtingenfunctionarissen hebben dat gisteren gezegd tegen het persbureau AP. Damadola, in het noordwestelijke deel van het ontoegankelijke stammengebied van Pakistan, op enkele kilometers afstand van de grens met Afghanistan, werd vrijdagochtend voor zonsopgang bestookt met raketten, vermoedelijk afgevuurd door een onbemand vliegtuigje van de CIA. Drie huizen werden met de grond gelijk gemaakt, zeker 18 mensen zouden zijn gedood. Maar volgens de Pakistaanse bronnen was Zawahari daar niet bij. Hij heeft een vrouw die afkomstig is uit de streek en was uitgenodigd voor een feestmaaltijd. Maar op het laatste moment zegde hij af en stuurde medewerkers, aldus de Pakistaanse functionarissen.

De aanval is koren op de molen van de fundamentalistische partijen in Pakistan die niets willen weten van president Musharrafs steun aan de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme. Afgelopen weekeinde hielden zij demonstraties in onder andere de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi en in Peshawar. In Karachi kwamen tussen 5.000 en 10.000 mensen op de been. Dergelijke massaprotesten zijn er in de afgelopen jaren vaker geweest.

Formeel laat Pakistan geen Amerikaanse troepen toe op zijn grondgebied om terroristen vanuit Afghanistan te achtervolgen. Gisteren riep Musharaf de bewoners van de stammengebied op strijders geen onderdak te bieden. 'Als we doorgaan buitenlandse terroristen de mogelijkheid te bieden om te schuilen (..) zal onze toekomst er niet goed uitzien. Onthoud wat ik zeg', zei hij.