www.nrc.nl

Economie voor jou. De rubriek Economie voor jou brengt wekelijks op maandag de achterkant van het financiële en economische nieuws. Vandaag schrijft Jan Pleus over de rentepuzzel van Alan Greenspan (foto). 'Alan Greenspan, tot eind januari president van de Federal Reserve Bank (Fed), staat voor een raadsel, zegt hij. Sinds juni 2004 heeft hij het officiële rentetarief van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, maar liefst dertien keer verhoogd. Maar de rente op de kapitaalmarkt trekt zich er niets van aan.

Alan Greenspan, Chairman of the Federal Reserve Board, looks on before receiving an honorary Doctor of Commercial Science degree from New York University President John Sexton 14 December, 2005 in New York City. Greenspan and Chancellor of the Exchequer of the United Kingdom Gordon Brown both received honorary degrees from the university today. Mario Tama/Getty Images/AFP =FORNEWSPAPER AND TV USE ONLY= AFP

'In Greenspan's redenering moet een verhoging van de korte rente ook een renteopdrijvend effect hebben op de markt voor langlopende leningen. Maar dat gebeurt maar niet. Eind vorig jaar lag de korte rente zelfs een tijdje hoger dan de lange rente. Er was sprake van een zogenoemde omgekeerde rentecurve of yieldcurve. Sommige analisten kregen daarbij last van hun zenuwen. Want in het verleden bleek zo'n omgekeerde rentecurve vaak de voorbode te zijn van een recessie.'

www.nrc.nl/archief/evj

Filmrecenies. Wilt u naar een film, maar weet u niet zeker of hij de moeite waard is? Op de site van NRC Handelsblad zijn de recensies van alle in de krant besproken films nog eens na te lezen. Over Peter Jacksons King Kong schreef Bianca Stigter: 'De grote aap is in Jacksons visie nog meelijwekkender dan in het origineel. Hij lijkt meer op een aap en minder op een monster en is daardoor ook minder een man. King Kong gaat niet meer over blank en zwart, maar over mensen en beesten. De overwinning van de mens op de natuur is nu niet meer iets om trots op te zijn.'

www.nrc.nl/kunst/film