Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Twee vandaag. Reportage over de wens van kunstenaar Alfred Eikelenboom om in het kader van 400 jaar Rembrandt zijn schilderij de Nachtwacht volledig te restaureren. In 1715 sneden ambtenaren grote delen van het schilderij af, simpelweg omdat het net niet paste aan de muur in het Paleis op de Dam. Maar volgens specialisten is het plan onuitvoerbaar. Het is esthetisch niet verantwoord en het schilderij zou deels een soort vervalsing worden. Ned.2, 18.20-18.50u.

In het nieuwe juridische VARA-programma Zestien miljoen rechters belicht Astrid Joosten telkens alle aspecten van een rechtszaak uit het verleden. Daarbij daagt ze het publiek uit om op de stoel van de rechter te gaan zitten. Door middel van een nagespeelde reconstructie wordt de zaak getoond. Deze reconstructie is in meerdere delen te zien, waarbij steeds meer aspecten aan het licht komen, die meewegen in de lastige dilemma's en afwegingen van een rechter. Met vanavond mr. Hanneke Festen en advocaat Cees Korvinus. Ten slotte is te zien wat destijds de uitspraak van de rechter is geweest. Ned.3, 21.10-22.00u. (Foto Leendert Jansen) Jansen, Leendert

Netwerk. Portret van CDA-senator Hannie van Leeuwen, die woensdag 80 jaar oud wordt. De oudste landelijke politicus van ons land is al sinds 1966 actief op het Binnenhof en geldt nog altijd als zeer gezaghebbend, getuige ook haar inmenging in de discussie rond het nieuwe zorgstelsel. En de laatste ontwikkelingen in de discussie rond de voorgenomen uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor het onderzoek uit november van het vorig jaar dat de Franse senaat in Afghanistan heeft laten verrichten naar het samengaan tussen humanitaire hulpverlening (bijvoorbeeld Rode Kruis) en de hulpverlening die de krijgsmacht ter beschikking stelt. Uit het onderzoek blijkt dat dat niet samengaat. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

De toekomst. Tweede aflevering van een 21-delige serie over de vraag hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien. Zie ook pagina 16. Ned.3, 19.45-20.20u.

Around the world in 80 treasures: Peru to Brazil. Serie met Dan Cruickshank over de fraaiste dingen ter wereld. Vanavond trekt hij door de regenwouden van het Amazonegebied, beklimt de bergen van Peru en een bezoekt het Paaseiland. BBC2, 20.30-21.00u.

Keerpunt: De sluiting van Renault. Serie over belangrijke momenten in de recente geschiedenis van België. Op 27 februari 1997 kregen de arbeiders van Renault Vilvoorde te horen dat hun fabriek gesloten zal worden. De sluiting heeft verstrekkende gevolgen, want 3100 mensen verloren hun baan. België 2 (Canvas), 20.45-21.35u.

Wettlauf zum Mond. Eerste aflevering van een vierluik over de ontwikkeling van de ruimtevaart. Aan het einde van W.O. II maken de Amerikanen en Russen jacht op de V2-raket en de constructieplannen van de nazi`s. De Amerikanen arresteren constructeur Wernher von Braun, die leider van het Amerikaanse raketprogramma wordt. Rusland slaat terug met raketspecialist Sergej Koroljov. ARD, 21.00-21.45u.

Tales from the palaces. Serie over de Britse koninklijke paleizen. Curatoren gaan omzichtig te werk bij het organiseren van een expositie over prinses Diana in Kensington Palace en over George III in Kew. BBC2, 21.00-21.30u.

Delft blauw. Docusoap waarin elf studenten van de TU in Delft dertien weken lang hun eigen grenzen en de grenzen van de techniek opzoeken. Met wisselende opdrachten wordt het uiterste van hen gevraagd in het ontdekken van technische mogelijkheden en beperkingen. Wekelijks staan de studenten, verdeeld over twee teams, tegenover elkaar tijdens het volbrengen van hun missie. Naast de onderlinge uitdagingen zijn ook hun belevenissen in het studentenhuis, op de faculteit en in het uitgaansleven te volgen. RTL7, 23.25-23.55u.

Mam. Korte documentaire over de Surinaamse Joel die met zijn drie broers en zus naar Suriname vertrekt. Daar zullen ze hun echte moeder ontmoeten. Zij was verslaafd en kon niet voor hen zorgen. Wanneer de moeder voor het eerst haar vrijwel volwassen kinderen ziet, is dat een schok. En niet alleen voor haar. Ned.2, 23.30-23.55u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Nieuwe serie van zestig afleveringen begint met een gesprek met oud-minister en oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper. Pianist Jan Vayne treedt op. Ned.1. 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gesprek met acteur en theaterproducent Rick Engelkes die bij het grote publiek bekend is als dokter Simon in de soap GTST. Binnenkort staat hij op de planken met Isa Hoes. Verder aandacht voor de uitreiking van de Golden Globes in Los Angeles met journalist Maartje Duin die al jaren in L.A. woont en alle ins en outs van deze filmprijzen kent. En acteur Daan Schuurmans wiens toneelstuk Petits Crimes met tegenspeelster Angela Schijf in première gaat. Ned.3, 19.00-19.45u.

Muziek

Klassiek: Mahler-Rückert lieder. Registratie uit het Amsterdams Concertgebouw van Mahlers Fünf Rückert-Lieder, opgenomen op 10 september van het vorig jaar. Met mezzosopraan Alice Coote en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Ingo Metzmacher. De liederen die hij begin 1900 schreef, zijn een interpretatie van Friedrich Rückerts gedichten uit Liebesfruhlung en Haus- und Jahreslieder. Ned.3, 23.55-0.50u.

In de documentaire Zorg in de zon een portret van de rolstoelpatiënt Hans, die naar Spanje vertrekt om te genieten van een oude dag in de zon. Maar met zijn vertrek naar Spanje verbreekt hij ook alle sociale contacten in Nederland en komt in een diep isolement terecht. Zijn jeugdvriend Joop reist naar Hans om hem uit zijn isolement te halen. Ned.1, 22.55-23.40u

In het nieuwe juridische VARA-programma Zestien miljoen rechters belicht Astrid Joosten telkens alle aspecten van een rechtszaak uit het verleden. Daarbij daagt ze het publiek uit om op de stoel van de rechter te gaan zitten. Door middel van een nagespeelde reconstructie wordt de zaak getoond. Deze reconstructie is in meerdere delen te zien, waarbij steeds meer aspecten aan het licht komen, die meewegen in de lastige dilemma's en afwegingen van een rechter. Met vanavond mr. Hanneke Festen en advocaat Cees Korvinus. Ten slotte is te zien wat destijds de uitspraak van de rechter is geweest. Ned.3, 21.10-22.00u. (Foto Leendert Jansen)

Aflevering in de Engelse detectiveserie Life on Mars waarin John Simm als Sam en Phillip Glenister als Gene de hoofdrol spelen. Sam die in het Manchester van de 21ste eeuw de straten veilig probeert te houden komt na een ongeluk wakker in 1973. Is hij in coma geraakt of is hij teruggegaan in de tijd? BBC1, 22.00-23.00u.