Televisie Film van de dag

Man on the Moon. Jim Carrey speelt de hoofdrol in de intrigerende biografie van Andy Kaufman, de controversiële stand-up comedian die aan het eind van zijn carrière de kost verdiende door met vrouwen te worstelen. De man, bekend door zijn rol van Latka in de Amerikaanse tv-serie Taxi, wilde nooit ophouden met het spelen van een rol. Ook de film weet niet door die poses heen te breken, regisseur Milos Forman heeft elke aandrang onderdrukt om zijn hoofdpersoon te verklaren. Kaufman is in Man on the Moon een komische guerrilla, die bijvoorbeeld F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby in zijn geheel ging voorlezen aan een zaal vol studenten. Toen zij dat door hadden, begonnen ze te protesteren, waarop Kaufman doodgemoedereerd een plaat draaide met een opname waarin hij het boek voorlas. Toen de plaat af was, las hij verder.

(Milos Forman, 1999, VS/GB/Dld/ Japan), BBC1, 0.35-2.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg