Strippen voor de Partij

Na een halfjaar soft-erotisch webloggen is Mu Mu (25) nog steeds niet gecensureerd door de Chinese overheid. Is ze wellicht een propagandamiddel?

TO GO WITH STORY "CHINA-INTERNET-POLITICS-DISSIDENTS" A woman smokes as she surfs the web in an Internet cafe in Beijing, 07 November 2005. In just a few years, China's Internet sector has become the world's second largest, after the United States, with more than 100 million users, and the Chinese authorities are doing their best to control the medium. AFP PHOTO/Peter PARKS Een Chinese vrouw - niet Mu Mu uit het artikel - surft op internet in een internet café in Peking (Foto AFP) AFP

Ze is jong, mooi, en een tikje ondeugend. Maar vooral: ze is lid van de Partij. Vorig jaar startte de 25-jarige Mu Mu uit Shanghai een soft-erotisch weblog: uitdagende foto's en films met communistisch correcte verhalen over haar dagelijks leven.

Sommige foto's zijn sexy, andere vooral curieus. Een van de logs toont een negendelige fotosessie van Mu Mu in wit ondergoed, in de weer met een soeplepel en de deksel van een grote pan. Een andere foto zoemt in op Mu Mu's melkwitte benen, met een suggestie van een zwarte onderbroek. Op een zaterdagavond danst Mu Mu op Waiting for Tonight van Jennifer Lopez. De foto van de dag erna is schimmig en kuis: we zien alleen een rode blouse met het bandje van een beha. Op andere dagen nemen soms wel tientallen halfblote borsten van verschillende vrouwen het scherm in beslag.

Mu Mu is ongetwijfeld een pseudoniem - Mu betekent hout - en de schrijfster komt nooit herkenbaar in beeld. Ze vertelt uitvoerig over haar familie. Haar grootvader was weliswaar geen kaderlid, maar nauw betrokken bij de Revolutie. Mu Mu's vader was docent politicologie, die graag met haar over Lenin, Mao Zedong en Fidel Castro praatte. En haar moeder is Mu Mu dankbaar voor haar mooie uiterlijk en haar 'dansgenen'. 'Ik ben misschien niet de beste webcam-danseres', schrijft ze, 'maar als ik van alle danseressen ter wereld niet al de beste diploma's heb, dan ben ik toch in elk geval de 'dance babe' die het meest leest en het diepst nadenkt - en zeer waarschijnlijk het enige partijlid.'

Misschien is het een gimmick, en schrijft ze dit vooral om aandacht te trekken tussen de miljoenen internetdagboeken die het afgelopen jaar in China zijn gestart. Want aandacht krijgt ze zeker. Duizenden bezoekers per dag, schat de New York Times.

Haar site is al meer dan een half jaar bestand tegen de Chinese internetcensuur. Dat is opmerkelijk, aangezien veel persoonlijke weblogs worden tegengehouden door wat inmiddels 'The Great Firewall' wordt genoemd. Een inventarisatie van geblokkeerde blogs is te bekijken op de Engelstalige site Asiapundit.com - die op dit moment niet toegankelijk is uit China.

Dat Mu Mu's site nog bestaat, lijkt een teken dat de overheid niet ongelukkig is met deze schrijfster. Ze is modern, populair en lid van de Partij. Ideale propaganda. De provocerende - maar nooit echt schokkende - foto's neemt Peking wellicht voor lief. Net als de bewerkte propaganda-tekening op Mu Mu's beginpagina. De strijdlustige vrouw op het plaatje is geblondeerd, en dwars over de tekening staat groot het logo van modemerk Gucci. Oude waarden in een nieuw jasje, lijkt Mu Mu's boodschap. Als Mu Mu echt bestaat, natuurlijk. Voor hetzelfde geld is zij een digitale reclamecampagne van Peking. De Chinese overheid beheert inmiddels duizenden websites. Juist interactieve weblogs zijn voor Peking een ideale manier om erachter te komen wat speelt onder het volk, en om zo nodig bij te sturen.

Mocht dat zo zijn, dan steekt de overheid behoorlijk veel tijd in deze dame. Vrijwel elke dag verschijnt een stukje van haar hand. In haar log van afgelopen vrijdag schrijft ze: 'Terwijl ik koffie drink en de krant lees, zit ik voor het raam in een zeer vrouwelijke pose. Ik doe mijn benen een beetje uit elkaar zodat mensen mijn ondergoed kunnen zien. Buiten roept iemand: 'Ik ben geen varken, ik ben geen zwendelaar!' ' Haar exposé over hoe de politie een man van het platteland achterna zit, wisselt Mu Mu af met mededelingen hoe de zon in haar kruis schijnt.

De lezers zijn onder de indruk. 'Ik ben een groot fan', reageert een van hen. Een ander is vooral gecharmeerd van de plaatjes. Of Mu Mu echt zieltjes voor de Partij wint, is de vraag. De meeste reacties zijn van het kaliber: 'Je verhalen zijn best leuk, maar ik vind je foto's mooier.'

Mu Mu's weblog: www.blogcn.com/user48/wunv6/index.html Geblokkeerde sites: www.asiapundit.com/2005/06/blacklisted. html)

    • Vera Spaans