Schade Arminius

De Arminiuskerk tegenover museum Boijmans Van Beuningen sluit per onmiddellijk de Kerkzaal vanwege instortingsgevaar. De kerk wordt onder meer gebruikt als podium voor kunst, cultuur en debatten.

Arminiuskerk

Bestuur en directie van het podium gaan hiertoe over op dringend advies van adviseurs en architectenbureau De Jong, Gortemaker en Algra. Zij constateren ernstige, toenemende constructieschade aan het gebouw, waarschijnlijk veroorzaakt door de bouw van een ondergrondse parkeergarage in het Museumpark. De parkeergarage wordt gebouwd tussen de kerk en het Erasmus Medisch Centrum. Door het wegpompen van grondwater wordt de grond zo droog dat beide gebouwen verzakken en scheuren. De Kerkzaal wordt nu gestut met ijzeren spanten.

Restauratieplannen voor de kerk, een rijksmonument gebouwd in 1897 bestaan al langer; deskundigen adviseerden jaren geleden de houten fundering te vervangen door een nieuwe, betonnen fundering. Arminius houdt Rotterdam verantwoordelijk en wint juridisch advies in. Het bestuur wil dat de bouw van de garage wordt stopgezet, waarover deze week met gemeente en ondernemers wordt gepraat.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en NRC Handelsblad organiseren tot de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart maandelijks een debat. Dat is verplaatst naar Zaal de Unie.