Schaatsers Fabris en Pechstein zegevieren op EK

De Duitse Claudia Pechstein en de Italiaan Enrico Fabris hebben gisteren in Hamar de Europese schaatstitel bij de allrounders gewonnen. Renate Groenewold en Ireen Wüst werden respectievelijk tweede en derde bij de vrouwen. Bij de mannen was Sven Kramer met een vierde plaats de beste Nederlander.

Het toernooi in het Vikingskipet begon zaterdag turbulent door een kapot startpistool, een slecht zittend Nederlands schaatspak en een defecte vriesmachine waardoor de vijf kilometer bij de mannen naar gisteren moest worden verplaatst. In 1892 (Wenen) en 1914 (Berlijn) werden voor het laatst op een EK drie afstanden per dag verreden.

De KNSB was als enige nationale bond voor een verplaatsing van de tien kilometer naar vandaag. De buitenlandse schaatsfederaties wilden het toernooi, net als de Noorse wedstrijdleiding, in het weekeinde afwerken. De Nederlandse bond schikte zich vervolgens naar de meerderheid van stemmen.

De 24-jarige Fabris is de eerste Europees kampioen uit Italië. Hij werd in 2004 vierde bij de wereldkampioenschappen in Hamar. Vorig seizoen eindige hij op de EK allround in Heerenveen nog als zesde. Zijn landgenoot Roberto Sighel won in 1992 als eerste en voorlopig enige Italiaan de wereldtitel. De schaatsende boswachter, die ook wordt getraind door de huidige bondscoach Maurizio Marchetto, werd in 1998 en 1999 tweede op de EK allround.

Fabris, die eerder twee wereldbekerzeges behaalde, legde de basis voor de Europese titel op de korte afstanden. Hij nam zaterdag op de 500 meter veel voorsprong op zijn concurrenten voor het eindklassement en was gisteren oppermachtig op de 1.500 meter. Op de tien kilometer mocht hij meer dan twintig seconden verspelen op de Noor Eskil Ervik, die voor zijn jonge landgenoot Havard Bokko als tweede eindigde.

De wederopstanding van het Noorse schaatsen kwam ook tot uiting in twee afstandszeges op de lange afstanden. Ervik won de vijf kilometer en Lasse Saetre de tien kilometer. Hij versloeg in een rechtstreeks duel zijn landgenoot Oystein Grodum, de uitblinkende stayer van vorig seizoen die ook op tijd in vorm lijkt te komen voor de Winterspelen.

Net als de Noren in Hamar heeft Fabris volgende maand in Turijn een voordeel als thuisrijder. Op vreemde bodem toonde hij zich dit weekeinde veruit de beste allrounder. Hij heeft zijn zinnen gezet op de olympische 1.500 meter.

Bij de vrouwen behaalde Pechstein haar tweede Europese titel. De 33-jarige stayer won ook al drie keer olympisch goud op de vijf kilometer. Pechstein profiteerde van de afwezigheid van haar landgenote Anni Friesinger, die een open beenwond met rust hoopt te laten genezen voor de Spelen in Turijn.

Pechstein reed zaterdag een sterke 500 meter en profiteerde van de zwakkere sprints van Wüst en Groenewold. De Duitse kon zich even later zelfs een matige drie kilometer permitteren. Op de vijf kilometer bouwde ze haar voorsprong op Groenewold gisteren verder uit. De wereldkampioene van 2004 won wel de 3.000 meter. Wüst was de sterkste op de 1.500 meter. Ploeggenote Moniek Kleinsman werd gediskwalificeerd na een foute wissel op de vijf kilometer. Wieteke Kramer toonde vormbehoud op de 1.500 en maakt nog steeds aanspraak op een olympisch startbewijs op deze afstand.